Hakkari bölgesinde yapılan doğa sporları ve doğa turizmi ile birlikte bölgede bulunan milyon yıllık buzulların erimesi üzerine ortak bilimsel bir çalışma yapan Hacı Tansu ve Dr. İrfan Aksu bunu kitaplaştırmak amacıyla bir çalışma başlattı.
Tansu,içerisinde Reşko dağı, Cilo sat gölleri, Cennet ve cehennem vadisi, Berçelan yaylası, gibi önemli doğa harikalarını yer aldığı doğal güzellikleri ve bu bölgelerde yapılacak olan turizm destinasyonlarını kitabında ele aldı.
Yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın ardından oluşturduğu "Hakkari Dağları ve Doğa Sporları Rotaları" isimli kitabını okuyucu ile buluşturduktan sonra, yeni eseri “Hakkari’de Ekoturizm ve Doğaya Saygılı Seyahat” isimli kitabı da okuyucularla buluştu.
Dağcı ve Doğa Fotoğrafçısı Hacı Tansu ve İnşaat Yüksek Mühendisi ve Afet Risk Uzmanı Dr. İrfan Aksu ile ortak çıkardığı Hakkari'de Ekoturizm ve Doğaya Saygılı Seyahat" isimli kitap ile de bölgenin doğal güzelliklerinin korunmasına dikkat çekildi.
Tansu, "Hakkari Dağları ve Doğa Sporları Rotaları" ile “Hakkari’de Ekoturizm ve Doğaya Saygılı Seyahat” isimli kitapları Hakkari Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Yiğit'i Yüksekova'daki ofisinde ziyaret ederek hediye etti.
Hakkarili Dağcı, Dağ Rehberi ve Fotoğrafçı Hacı Tansu Yüksekova Halkın Sesi'ne yaptığı açıklamada Yıllarca turizme kapalı olan Hakkari ve bölgesinin bir anda açılması ile birlikte doğada yaşanan tahribatları gördüklerini söyledi.
Hakkari Cilo dağlarında bulunan milyon yıllık buzulların erime süreci hızlanmasıyla birlikte insanların bilinçsizce buzullara çıkması ve buzulların erimesi neticesinde bir nevi uyarı niteliğinde, bilimsel bir çalışma yaptıklarını ve Haziran 2024 te böyle bir çalışma yapmaya karar verdiklerini belirten Tansu şunları kaydetti:
Son yıllarda Hakkari ve bölgesinde hızlı bir turizm hareketliliği gelişti. Bu hareketlenme devam ederken devlet kurumları ve stk’lar öncülüğünde Hakkari bölgesinde çeşitli festival ve büyük insan yoğunluklu faaliyet yapılmaya başlandı. Ayrıca Türkiye tarihinde tur firmaları ilk defa Hakkari ve bölgesini gezi turlarına dahil etmeye başladılar. Bu güne kadar tamamen bakir kalmış muhteşem doğamız bir anda bilinçsizce ve yüksek insan yoğunluğu ile çeşitli tahribatlara uğradı.
Festivaller bölgedeki endemiklerin yok olmasına sebep oldu. Tur grupları ve kamp grupları bölgeye katı atık bırakarak doğayı kirletmeye başladılar. Gelen tur grupları bölgeden rehber ve yerel destinasyonlardan faydalanmadan hep dışarıdan organizasyonlarla faaliyet yürütmeye başladılar. Yerel işletmelerden faydalanmadan direk Van veya Şırnak illerine geçiyorlardı. Doğa, inanç, spor turizmi potansiyeli yüksek olan Hakkari turizm yatırımı noktasında hakkı olan pastadan mahrum bırakılıyordu ve hala bırakılıyor.
Bizleri de çok ciddi olumsuz etkileyen bu durumları yerinde tespit edince “Hakkari’de Ekoturizm ve Doğaya Saygılı Seyahat” konusu üzerine çalışma sorumluluğunu hissettik.
Bu çalışmayı dostum, kardeşim Dr. İrfan Aksu ile birlikte yapmaya karar verdik.
Aslında benim de Dr. İrfan Aksu’nun da yıllar içerisinde yürüttüğümüz çalışmalar içerisinde ciddi bir alt yapı hazırlığımız vardı. Ancak Haziran 2024 itibariyle daha da olgunlaştırarak Aralık ayında kitabımız çıktı. Yaklaşık 6 aylık bir dizayn, bütünleştirme çalışması sonrasında kitabımız okurlarıyla buluştu.
Kitabın içeriğinde buzulların korunması ve ekoturizmin yürütülmesine yönelik bilgiler var
Kitabın içeriğini net olarak şu sözler ifade ediyor. “Hakkari’de ekoturizm, hızlı ilerleyen turizm açılımı ve iklim krizine bağlı değişen dinamikler neticesinde alınması gereken önlemler ile ekolojik tırmanış rotaları” Yani dünya geneli etkili olan küresel ısınma maalesef Cilo buzullarını da ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Bundan on yıl önce çektiğim buzul fotoğrafları ile şimdiki buzul görüntüleri arasında %90 fark vardır.
Bu buzulların korunması üzerine, öneriler var. Bölgede yapılan turizmin ekoturizm tabanlı yürütülmesine yönelik çalışmalar var.
İklim değişikliğinden kaynaklı buzulların erimesini önleme üzerine yapılan çeşitli örnekler var. Bölgede turizm ve spor turizmi alanında faaliyet yürüten aktörlerin yapmaları gereken ve doğaya saygılı faaliyet yürütme üzerine bilgiler içermektedir.
Doğamızın yok olmaması amacıyla bu kitabı yazmaya karar verdik
Tansu "Bizim memleket kaygımız var, bizim insan ve çocuklarımızın geleceği ile ilgili kaygımız var. Doğamızın yok olmaması ve korunması kaygımız var.
Turizm ülke ve bölge ekonomisi anlamında çok ciddi getiriye sahip bir alandır. Yerelde sektöre yönelik yatırımların önü açılacak ve belki daha çok Yüksekova merkez olmak üzere Hakkari’nin her bölgesinde turizm yatırımları gelişecektir. Yüksek turizm potansiyeli olan bölgemizde kültür, inanç, doğa ve spor turizmi alanında her geçen gün gelişecektir.
Hal böyle olunca da insan odaklı tahribatların önlenmesi, yerelde aktörlerin aktif olması, yapılacak olan doğa turizmi öncülüğünü yürütecek olan aktörlerin eğitimli, dil bilen, mihmandar vb eğitimleri almış profesyonel bireylerin yetiştirilmesi noktasında yapılması gerekenleri zamanında tespit edip kamuoyuna duyurmaktır".
Çok sayıda kitap çalışmalarım var
Bu güne kadar Hakkari tanıtımı, doğası, kültürü, buzulları, endemik türleri, dağcılık, rafting ve çeşitli doğa sporları üzerine çok sayıda çalışmalarım var.
Özelliklede bölgenin turizm ve Spor turizmi potansiyelini gösterecek yurtiçi ve yurtdışı çok sayıda sergi, söyleşi, konferans, imza günleri, fuar gibi organizasyonlarda memleketimizi görsellerle tanıttık, anlattık.Sanal gazeteler, blog ve internet siteleri yanında sırasıyla şu kitapları çıkardık.
2010 Yılında Hakkari valiliği desteği ile bir ilk olarak “Hakkari Turizmi” kitabını çıkardım. 2010 Yılında Hakkari valiliği desteği ile bir ilk olarak “Hakkari Doğası” fotoğraf kitabını çıkardım.
2015 Yılında Hakkari valiliği desteği ile ilimizin prestij kitabı olarak kabul edilen “Hakkari Albümü” fotoğraf kitabını çıkardım.
Malum bölgede doğa sporları ile birlikte fotoğraf çalışmalarımızı yürütürken Türkiye’nin en prestijli sanat galerilerinde 36 tane kişisel fotoğraf sergisi açtım ve tamamında sadece ilimizin kültürünü, doğasını, tarihi dokusunu tanıttım.
2016 Yılında yine ilk ve tek olan “Hakkari Dağları ve Doğa Sporları Rotaları” isimli kitabımızı dağcılık ve doğa sporları camiasına kazandırdık.
2018 Yılında Çukurca ilçemizin ilk fotoğraf kataloğu olan “ Hacı Tansu Fotoğraf Kataloğu”nu çıkardım.2024 Yılının sonlarına doğru da “Hakkari’de Ekoturizm ve Doğaya Saygılı Seyahat” isimli kitabımız okurlarıyla buluştu.
Hala iki ayrı konuda kitap çalışmamız sürmektedir. Yüksek ihtimal ile 2025 yılında iki ayrı kitabımız ile birlikte “Hakkari Dağları” kitabımızın güncel versiyonu bizlerle buluşacak."ifadelerini kullandı.