Yerel

3 büyük aşiretten evlenecek olan gençlere sevindirici haber

Van’ın Başkale ilçesinde bir araya gelen Ertuşi aşireti, Botan Aşireti, Merzikan aşireti, ilçenin aksakalları ve muhtarlar tarafından gençlerin talebi üzerine düğün törenlerine yeni bir düzenleme getirdi.

Abone Ol

YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Başkale’de bir araya gelen 3 aşiretin ileri gelenleri evlenecek çiftlere kolaylık getirmek için çalışma yaptı. Burada aşiretler adına konuşan Bölgenin kanaat önderi ve Ertuşi aşireti Lideri İskender Ertuş, Eskiden nişan için çeşitli masrafların gelenek halinee geldiği ve bu yüzden çiftlerin evlenmekte zorlandığını, bundan sonra düğünlerde takı törenini olmayacağını ve atılan paraların zarf usulü atılacağı yönünde karar aldı.

DÜĞÜNLERDE GELİN GELİNLİK GİYMEYECEK, KUAFÖRE GİTMEYECEK

Açıklamanın devamında ise Ertuş şu ifadeleri kullandı; “Gelinlik ve kuaför olmayacak. Damat tarafından akrabalara verilen Xelat (Hediyeler) olmayacak. Örf ve geleneklerimizde daha önce yöresel elbiseler düğünler yapılıyordu. Atalarımızın yaptıkları gibi bizlerde düğünlerimizi bu adetlere göre yapacağız. Aşiret olarak aldığımız bu karar neticesinde kurallara uymayacak olan düğün sahiplerinin düğünlerine hiçbir şekilde katılım olmayacaktır” dedi.

TAZİYELER 2 GÜN OLACAK

Taziyelere de düzenlemeler getiren kanaat önderleri, daha önce 3 gün yapılan taziyelerin 2 yapılması ve kara bayram olarak adlandırılan adetler de kaldırdığını bildirdi.