Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den Kuran-ı Kerim yakılması olaylarına tepki geldi. İsveç ve Danimarka'daki olaylara tepkisini dile getiren Borrell, dini nefreti teşvik edecek her türlü eylemi reddettiklerini söyledi.

Açıklama yapan Borrell, yapılanları açık provokasyon olarak niteledi, "Avrupa'da bazı kişilerin birçok Müslüman'ı inciten eylemlerinin ardından AB, dini nefret ve hoşgörüsüzlüğün teşvikinin her şeklini güçlü ve kararlı şekilde reddettiğini yinelemektedir" dedi.

Borrell, Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün Avrupa’nın reddettiği olaylar olduğunu vurguladı. "Dini özgürlükler ve ifade özgürlüğünü içeride ve dışarıda desteklemeye devam edeceğiz. Ancak yasal olan her şey ahlaki değildir. Şimdi karşılıklı anlayış ve saygı zamanıdır. Provokatörlerin yaptığı bu eylemler yalnızca bizi ve toplumlarımızı bölmeye çalışanların çıkarına hizmet eder" ifadelerini kullandı.

Son dönemde provokasyonlar arttı

Avrupa’da Daha önce de Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar gerçekleşmişti. Son olarak ise İsveç'te başkent Stockholm'de Kurban Bayramı’nda cami önünde polis korumasıyla Kuran-ı Kerim yakılmıştı. 20 Temmuz’da da benzer bir provokasyon gerçekleşti. Danimarka'da da iki kez Kuran-ı Kerim yakıldı. Saldırıların son dönemde artması dikkatlerden kaçmıyor.  

Editör: Erkan Çobanoğlu