Yaşam

Ağrı Dağı eteklerinde toplanan bitkilerinden aromatik yağlar üretilecek

Ağrı Dağı’nın muhteşem manzarası, şimdi de doğal zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Ağrı Dağı’nın eteklerinde toplanan ada çayı ve kekik bitkilerinden aromatik yağlar üretilecek.

Abone Ol

Ağrı Dağı’nın eteğinde bulunan Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Yerleşkesi’nde ada çayı, kekik ve çeşitli bitkilerin toplanması etkinliği yapıldı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’nın da katıldığı etkinliğe üniversite akademik personeli ile üniversitenin farklı birimlerinde çalışan tüm personel katıldı. Yapılan etkinlikte toplanan bitkilerin aromatik yağlara dönüştürülmesi doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilmesine örnek teşkil ediyor. Böylece, ekonomiye katkı sağlanırken doğanın korunması ve sürdürülebilirliği de gözetilmiş olacak. Aromatik yağların, doğanın sağlık ve güzellik için sunduğu imkanlarla dolu olduğu ifade eden Iğdır Üniversitesi Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü ve Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, Ağrı Dağı’nın eşsiz iklimi ve toprak yapısı, bu bitkilerin en saf ve etkili halini sunduğu söyledi. Karadağ konuşmasında, "Bugün tıbbi aromatik bitkileri topladık. Üniversite olarak bir etkinlik hazırladık. Özellikle üniversite kampüsü içerisinde yetişmiş olan ada çayıdır, civan perçemi, yavşan otu ve kekik gibi bitkilerin toplamasını yaptık. Üniversitemizin tüm personelleri, akademik olsun, idari olsun diğer yardımcı personel olsun hepsinin katkılarıyla güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Toplanan ürünler üniversitenin faydasına olan ürünlerdir. Bu ürünlerden alınan tıbbı aromatik yağ olarak piyasaya sürülecek ve üniversitenin akademik çalışmalarında farklı alanlarda kullanılacağı için bizim için güzel bir avantaj sağlamış oldu. Aynı zamanda yarın bizim kuracağımız yeni bir cihazımız süperkritik karbondioksit ekstrasyon cihazıyla beraber de bu bitkilerin daha etkin, daha verimli bir şekilde katma değeri yüksek ürünlere dönüşümünü sağlayacaktır. Bizim buradaki temel hedefimiz zengin bir floraya sahip olan Ağır Dağı ve Iğdır Üniversitesi’nin Suveren Kampüsü’nün daha cazip hale getirmek ve bu tibbi aromatik bitkileri faydalı ürünlere dönüştürerek katma değerli ürünlerde bir seviye atlamaktır. Bu çalışmada özellikle Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çalışmamıza katkı sağladılar kendileri bizzat etkinliğe katıldılar. Önümüzdeki yıllarda bunu geleneksel hale getirerek her yıl tıp aromatik bitki toplama günü hazırlayarak yaygın bir şekilde Iğdır’da bunu yapmayı hedefliyoruz. Hedefimiz, katma değerli ürünler üreten ihtisas üniversitesi olarak katma değer ürünler statüsünde bir yenisini eklemeyi düşünüyoruz. Bölge adına, ülkemize faydalı ürün modelleri üreterek sanayiye, endüstriye, kozmetiğe, temizlik ürünlerine, tıbbi ve ilaç alanında büyük bir gelişim sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Ağrı Dağı’nın eteğinde başlayan bu projenin, doğal ürünlerin kullanımının ve doğa ile uyumlu yaşamın önemini vurgulayarak, benzer girişimlere ilham vermesi bekleniyor.