2 Ağustos'ta Instagram'a getirilen erişim engeli devam ediyor. Firma yetkilileri ile Ulaştırma Bakanlığı arasında gerçekleşen toplantılardan sonuç çıkmamış, Bakan Uraloğlu da Instagram'ın Türkiye'nin taleplerini kabul etmesi durumunda engelin kaldırılacağını söylemişti.

Peki Türkiye'nin Instagram'dan talepleri ne, açılması için yeni görüşmeler yapılacak mı? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, CNN TÜRK'te merak edilen soruları cevapladı.

Yalçın şu ifadeleri kullandı:

"Uzun süredir Türkiye’de tartışmalar yapılıyor. Mesele aslında geniş bir mesele. Instagram veya diğer sosyal medya mecralarının kısıtlanması, kapatılması arzu edilen şeyler değil. İfade özgürlüğü, iletişim özgürlüğü üzerinden konuşuluyor ama meseleyi yanlış yerinden tutarak konuşuyoruz.

 Bu mesele uzun süredir Türkiye'de tartışılıyor. Instagram sosyal medya tartışmasından uzak değil. Mesele daha geniş. Mecraların kısıtlanması arzu ettiğimiz şeyler değil. İfade özgürlüğü gibi kavramlar üzerinden konuşuluyor ama meselenin yanlış yerinden tutuluyor. Herhangi bir mecraların çoğu ABD merkezli. Türkiye'den çeşitli kazançlar elde ediyorlar.

'TÜRKİYE'NİN KURALLARINA UYMALARI GEREK'

Bu şirketlerin hukukuna saygılı iş yapmaları gerekiyor. İnternet söz konusu olunca iş iletişim özgürlüklerinden konuşulurken hukukun uyup uyulmadığı bir kenarda tutuluyor. Türkiye'nin herhangi bir mecra ile alıp veremediği olamaz. Şirketlerin de Türkiye'nin kurallarına uyması gerekir.

Diğer sektörlerdeki şirketlerde olduğu gibi sosyal medya mecraların da aynı titizliği bekliyoruz. Nasıl ABD'nin İngiltere'nin kurallarına uymak zorundalarsa burası bir muz cumhuriyeti değil Türkiye kurallarına da uymak zorundalar. Bu bir ülkenin temel prensibidir.

'POZİTİF İLERLEMELER KAYDEDİYORUZ'

Benzer kaygıları İngiltere'de de görebilirsiniz. Birkaç gündür kanallarda veriliyor. Yalan haberler üzerinden kamu düzeninin bozulduğu ve İngiltere'nin bunu takip edeceğine dair haberleri veriyorsunuz. Orası söz konusu olunca soru yok ama Türkiye söz konusu olunca istediğimizi yaparız yaklaşımı olursa burası da egemen bir devlet. Türkiye'nin de kanunları var buna karşı tedbirler alır. Pozitif ilerlemeler kaydediliyor. Kuralsız alanlarından vazgeçmek istemiyorlar. Müzakerelerin olumlu sonuçlanacağını, kurallara uyacağını taahhüt edeceğini ve böylelikle kısa sürede açılacağını düşünüyorum.

'UYGUN YAYIN YAPAN MECRAYLAR YAYININA DEVAM EDEBİLİR'

Tiktok ile ilgili konuşurken aynı şeyler üzerinde gitmeliyiz. Oradaki görüntülerin tatsız olduğunu düşünebiliriz ama asıl olan Türkiye Cumhuriyeti kanunları. Buna uygun yayın yapan mecralar yayınına devam edebilir ama yapmazsa Türkiye kuralları etkin olur.

Editör: Erkan Çobanoğlu