DW Türkçe'nin haberine göre, Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi'nden (GFZ) sismoloji uzmanları Dirk Becker ile Marco Bohnhoff, Türkiye'deki tektonik yapının incelendiği yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Bu araştırmada Marmara bölgesindeki olası bir depreme ilişkin önemli bulgulara ulaşıldı. Uzmanlar, İstanbul'un güneyinde bulunan Marmara Fay Hattı'nı "sismik boşluk" olarak tanımlayarak, bu bölgede 7'nin üzerinde büyüklükte bir depremin beklendiğini belirtti. İstanbul'da meydana gelen depremlerin tarihçesi incelendiğinde her 250 yılda bir bu bölgede şiddetli bir deprem meydana geldiği ortaya çıktı. Son olarak 1766 yılında 7,4 büyüklüğünde bir deprem yaşandı.
Araştırmada, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki Ana Marmara Fayı'nın uzun süre "aktifleşmediği" ve bu nedenle 7'nin üzerinde büyüklükteki bir depremin "gecikmiş olduğu" sonucuna varıldı. 2006-2020 yılları arasında Marmara Bölgesi'nde meydana gelen 14 bin dolayındaki deprem incelendi ve Marmara fayının batı kesiminde tekrarlayıcı dizilerin meydana geldiği tespit edildi. Uzmanlar, Marmara fayının güney kesiminin büyük ölçüde "kilitli" olduğunu ifade etti.
Araştırmacılar, bölgede bir sonraki depremin muhtemelen Marmara Fayı'nın Adalar segmentinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Ayrıca Marmara Denizi'nin batısındaki Ganos Fayı üzerinde de enerji biriktiği ve bu fayın kırılması durumunda depremin büyüklüğünün 7,4'ü aşabileceği belirtiliyor. Bu araştırma sonuçları, İstanbul'da yaşanan depremlerle ilgili risk tahminleri ve halkın güvende tutulması için alınacak önlemler açısından önem taşıyor.