Almanya'da yaklaşık 59,2 milyon seçmenin oy kullanma hakkı bulunduğu erken genel seçimlerde oy verme işlemi yerel saatle 18.00'de sona erdi.
Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 29 oy aldı.
Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nın yayımladığı ilk sandık çıkış anketine göre, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’i başbakan adayı gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 29 oy aldı.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisinden (CSU) oluşan CDU/CSU'nun oy oranı 2021'deki seçimlere göre 4,9 puan arttı.
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi bir önceki seçimlere göre oy oranını 9,1 puan artırarak yüzde 19,5 ile ikinci oldu.
Mevcut Başbakan Olaf Scholz’u yeniden başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) oy oranı bir önceki seçime göre 9,7 puan düştü. SPD, yüzde 16 oy oranıyla üçüncü sırada yer alıyor.
Bu oran böyle kalırsa SPD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış olacak.
Yeşiller Partisinin de 2021’deki seçimlere göre oy oranı 1,2 puan düşerek yüzde 13,5'e indi.
Başarılı bir seçim kampanyası yürüten Sol Partinin oyları ise bir önceki seçime göre 4,7 puan arttı. Meclise girmesi kesin gözüyle bakılan Sol Parti, sandık çıkış anketine göre yüzde 8,5 oy aldı.
Hükümetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olan Hür Demokrat Parti (FDP) bu seçimlerde SPD ile birlikte büyük kayıp yaşadı.
2021’deki seçimlere göre oyu 6,5 puan düşen FDP’nin oy oranı ilk sandık çıkış anketinde yüzde 4,9 olarak görülüyor. Seçim barajının yüzde 5 olduğu ülkede sonuçlar bu şekilde kesinleşirse FDP, az farkla meclis dışında kalacak.
İlk kez genel seçimlere katılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) Partisi de yüzde 4,7 oy aldı.
FPD ve BSW'nin yüzde 5’lik seçim barajını geçip geçmeyeceği merak ediliyor.
İlk sandık çıkış anketine göre Almanya Federal Meclis'te sandalye dağılımı şu şekilde:
CDU/CSU 211, AfD 142, SPD 116, Yeşiller 98, Sol Parti 62
Ayrıca Danimarkalı azınlığın kurduğu ve özel düzenlemeyle seçim barajından muaf tutulan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste temsil edilecek.
Öte yandan seçime katılım oranının yüzde 84 ile 1990'dan bu yana en yüksek düzeye çıktığı bildirildi.
Scholz: Bakanlık görevi üstlenmeyeceğim
Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) aldığı yenilginin ardından kamu televizyonu ARD'de bir programa katılan Başbakan Olaf Scholz, seçimlere yeniden girmesinin bir hata olduğu yönündeki eleştirileri geri çevirdi.
Scholz, yeni kurulacak hükümette herhangi bir bakanlık görevini üstlenmeyeceğine işaret ederek, "Benim için çok net: Ben sadece Almanya Başbakanlığı için aday oldum, hükümette başka bir görev için değil" diye konuştu.
Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner, partisinin aldığı yenilgiye ilişkin sorumluluğu üstlendi. Lindner, partisinin yüzde 5'lik barajın altında kalma olasılığının artmasına atfta bulunarak, "Şu anda güçlü sinirlere ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
"Hedeflerimize kıyasla çok az insanı kazanabildik" diyen Lindner, yine de bunun "siyasi liberalizm için bir yenilgi olmadığını" vurguladı. Aksine, "bireysel özgürlük ve serbest piyasa ekonomisi fikrinin hâlâ canlı olduğunu" savunan FDP lideri, "Bu yüzden yarından itibaren Hür Demokratların bayrağı yeniden dalgalanacaktır" diye konuştu.
Sosyal Demokrat Parti'den koalisyon görüşmelerine yeşil ışık
SPD'li Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, partisinin Federal Meclis seçimlerindeki performansını "yıkıcı, felaket bir sonuç" olarak nitelendirdi.
Kamu televizyonu ARD'ye konuşan Pistorius "Bu görmezden gelinecek bir durum değil" dedi. Hükümeti kurma görevinin seçimlerin galibi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı Friedrich Merz'e verileceğine dikkat çeken Pistorius, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) koalisyon müzakerelerine hazır olduğunu dile getirdi.
Pistorius, SPD parti yönetiminin ve Başbakan Olaf Scholz'un geleceği hakkında ise yorum yapmak istemedi.
"Partisindeki kişilere ilişkin spekülasyon yapmanın zamanı olmadığını" ifade eden Pistorius, partisi içinde koalisyon görüşmelerinde öncü rol oynayabileceği mesajı verdi. Pistorius, şimdi Hristiyan Birlik partilerinin görevinin demokratik partileri bir araya getirmek olduğunu ifade etti.
Sol Parti: Toplumsal konulara odaklanmanın doğru olduğunu gördük
Sol Parti, seçim çıkış anketleri ve gelen ilk sonuçlardan memnun. ARD'ye konuşan Parti Eş Başkanı ve liste başı adayı Jan van Aken, ilk tabloyu "Büyük bir başarı" olarak nitelendirdi.
Aken, "Bizler 'mazlum' olarak yola çıktık ve şimdi öncesine göre daha güçlü bir konumdayız" diye konuştu.
Partinin liste başı adayı ve son dönemde en çok öne çıkan ismi olan Heidi Reichinneck de "tarifi mümkün olmayan bir minnettarlık" duyduğunu söyledi.
Partinin genç yüzü, elde ettikleri başarının toplumsal konulara odaklamanın ve insanlara kulak vermenin doğru olduğunu ortaya koyduğunu savundu.
Federal Meclis'te, partisinin seçim kampanyasında öne çıkardığı konular için mücadele edeceğini vurgulayan Reichinneck, özellikle kira üst sınırı ve adil bir vergi sistemi için çalışacağını söyledi.
Aralık ayı ortasındaki seçim anketlerinde Sol Parti'nin oy oranı yüzde 5'in altındaydı. Son haftalarda oylarını artıran Sol Parti'nin gelen ilk sonuçlara göre oy oranı 8,5 civarında.
CDU'dan zafer açıklaması: Yeni Başbakan Merz olacak
Sandık çıkış anketlerine göre CDU/CSU'nun seçim zaferini garantilemesi üzerine Hristiyan Demokrat Birlik'ten (CDU) ilk açıklama geldi.
Parti Genel Sekreteri Carsten Linnemann yaptığı açıklamada, seçimleri Birlik partilerinin kazandığını söyleyerek, "Almanya'nın yeni başbakanı Friedrich Merz olacak" diye konuştu. Linnemann, seçmenlerin Almanya'da bir siyasi değişim istediğini ifade etti.