Ekonomi

Altında rekor üzerine rekor: Yıl içinde 3 bin doları test eder mi?

Ons altında yükseliş eğilimi artarak devam edecek gibi görünüyor. Ons altının seyri doğal olarak yurtiçinde gram altın fiyatlarına da yansıyacak.

Abone Ol

29 Temmuz-3 Ağustos haftası, borsa yatırımcısı açısından kayıplı geçti. BIST 100 endeksi, en düşük 10,415.62 ve en yüksek 10,880.04 puanı gördükten sonra geçen haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 3.84 değer kaybederek 10,473.47 puandan tamamladı. Altın ise bir yandan Fed’in yıl içinde birden fazla faiz indirimine gideceği beklentisinin artması, ardından ise İsmail Heniyye suikastıyla Ortadoğu’da gerilimini artması ve İsrail-Filistin çatışmasının bölgeye yayılacağı endişesiyle ciddi bir yükseliş yaşadı. 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı geçen hafta yüzde 2.57 artışla 2,595 TL'ye, cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 3.13 yükselişle 17,120 TL’ye çıktı. Bir önceki hafta sonu 4,150 TL olan çeyrek altının satış fiyatı ise 4,290 TL'ye yükseldi. Bu haftanın ilk gününe gram altın 2,612 TL seviyelerinde girdi. Geçen hafta ABD Doları yüzde 0.69 değer kazanarak 33.19 TL’ye, Euro da yüzde 1.15 artışla 36.22 TL’ye yükseldi. Yatırım fonları yüzde 0.40 ve emeklilik fonları yüzde 0.39 değer kazandı. Yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 3.61 ile 'Kıymetli Maden' fonları oldu.
ONS ALTIN YIL İÇİNDE 3,000 DOLAR SEVİYESİNİ TEST EDEBİLİR Mİ?

Ons altında yükseliş eğilimi artarak devam edecek gibi görünüyor. ABD’den gelen olumlu veriler, Fed toplantısı sonrası yapılan açıklamalar, Hamas lideri İsmail Heniyye’nin bir suikastla öldürülmesi ve Ortadoğu’da İsrail-Filistin savaşının Lübnan’a sıçraması olasılığının bu gelişmelerde önemli payı var. Altın, hâlâ küresel ölçekte belirsizlikler ve çatışmalarda sığınılacak en güvenli yatırım aracı olma özelliğini koruyor. Bir o kadar önemli etmen ise Fed toplantısı sonrası yapılan açıklamalarla birlikte bu yıl için eylül, kasım, aralık olmak üzere üç defa faiz indirimine gidileceği beklentisinin güçlenmesi... ‘Güçlü dolar’ döneminin sona ermesi de altına olan talebi artıracak. Bu beklentiyi geçen hafta cuma günü açıklanan ve beklenenin oldukça altında gelen ABD tarım dışı istihdam verileri destekledi. Buna paralel olarak dolar zayıflayıp ABD tahvil faiz oranları da gerileyince altının ons fiyatındaki yükseliş hızlandı. 17 Temmuz’da denenen 2,483 dolar zirvesine yaklaşıldı. 2,500 dolar önemli bir direnç noktası ve bu kırıldığında ons altının önündeki direnç noktası 2,600 dolar olacak. Uzmanlara göre, bu yıl içinde 2,800 dolar, ardından 3,000 dolar seviyeleri test edilebilir. Ons altının seyri doğal olarak yurtiçinde gram altın fiyatlarına da yansıyacak. Bugünün ilk saatleri itibarıyla gram altın 2,612 TL seviyelerinde seyrediyordu. İran’ın İsrail’e bugün saldırı gerçekleştirmesi bekleniyor, ki bu da altın fiyatlarını yukarıya taşıyacak. Eğer ki İsrail’in Lübnan’a yönelik bir harekâta girişmesi söz konusu olursa çok daha yüksek seviyeleri görebiliriz.