Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası, Lokman Hekim Van Hastanesi’nde yürüttüğü örgütlenme faaliyetleri kapsamında hastanede çalışan 7 sağlık personeli üye oldu. Ancak sendikaya üye olan 7 sağlık çalışanı hastane yönetimi tarafından 16 Ağustos 2024 tarihinde “performans düşüklüğü” gerekçesiyle işten çıkarıldı. İşten çıkarılan sağlık çalışanları hukuki yollara başvurdu. İşte çıkarılan ve Bakım hemşiresi olarak görev yapan Barış Azan: Yoğun iş yükü ve düşük ücretle çalıştırılmamız sebebiyle kanunlarımızın bizlere tanıdığı haklar çerçevesinde sendikaya üye olup, bizlere soran arkadaşlara da sendikaya üye olabileceklerini söylememizden kaynaklı, işveren tarafından mesai bitimi sonrası çağrılıp işten çıkartıldığımız söylendi. Sendika üyeliğinden dolayı işten çıkarılmamız bizleri yıldırmayacak, emeğimizin karşılığını alana dek mücadelemiz sürecek” dedi.

Diğer işçilere çağrı

9 yıldır hastanede acil serviste sorumlu hemşire olarak çalışan Eren Gültaşlı: Hastane genelindeki ve bana bağlı olarak çalışan personellerin geçim sıkıntısı çektiğini son zamanlarda daha çok hissettim. Ben ve çalışma arkadaşlarımın rahat bir yaşam sürdürebilmeleri için sendikaya üye olmaya karar verdim. Bana soran arkadaşlarıma da sendikanın iyi bir şey olduğunu söyledim. Bunu duyan hastane yöneticileri, sendika üyeliklerinin önüne geçebilmek ve diğer personele gözdağı verebilmek için benimle beraber toplam 7 arkadaşımı işten çıkardı. Bizlerin tek amacı çalışma şartlarının düzelmesiydi. Ancak gelinen noktada işsiz kaldık. Arkadaşlarımızın bu mücadeleye destek olup sendikanın Lokman Hekim Hastanesi’nde yetki alacağına inanıyoruz. Sendikal örgütlenme anayasal bir haktır ve engellenemez. Biz bu süreci başlattık, şimdi sıra çalışma arkadaşlarımızda.

5 yıldır hastanede anestezi teknikeri olarak görev yapan Çağrı Gözen: Yoğun iş yükü ve düşük ücretle çalıştırılmamız nedeniyle kanunların bizlere tanıdığı haklara dayanarak sendikaya üyelik yaptım. Performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek, işveren tarafından mesai bitiminden sonra geri çağrılarak işime son verildi. Bir anda işsiz bırakılmamız maddi ve manevi olarak bizleri çok yıprattı. 4 yıldır hastanede hemşire olarak çalışan Yusuf Güneş: Emeğimizin karşılığını alamadığım için, maaşım artsın diye sendikaya üye oldum. Bunu duyan müdürlerimiz beni işten çıkardı. Tek amacım, maaşımızın artmasıydı. Her ne kadar işten çıkarılmış ve mağdur edilmiş olsam da, arkadaşlarıma olan inancım tamdır. Sendika üyelik yapıp daha güzel şartlarda çalışacaklar. Vazgeçmek yok, birleşe birleşe kazanacağız.”

Konuyla ilgili görüştüğümüz hastane yönetimi ise işten çıkarmanın sendikal faaliyetlerle alakası olmadığına dikkat çekerek, tamamen performansla alakalı olduğunu söyledi.

Kaynak: Serhatnews