Siyaset

Bahçeli’nin Öcalan çağrısı Meclis’te nasıl yankılandı?

Devlet Bahçeli’nin grup toplantısındaki Öcalan çıkışının ardından siyaset ısındı. Liderlerden ardı ardına açıklamalar geldi.

Abone Ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında yaptığı, "Öcalan gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün bittiğini açıklasın, sonra da umut hakkı için başvurusunu yapsın" çağrısı gündemin odağına oturdu. Bahçeli’nin çağrısının ardından liderlerden ardı ardına açıklamalar geldi.

HATİMOĞULLARI: BİR BAŞLANGIÇ OLACAKSA TECRİT KALKMALIDIR

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Bahçeli’nin açıklamalarının ardından “Orta Doğu'da ve Türkiye'de barışın muhatabı, İmralı'da ağır tecridin altında bulunan Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorununun çözümü Meclis'tir, parlamentoda ve siyasette muhatap DEM Parti'dir. Demokratik zeminde siyasi partiler, demokrasi güçlerinin tamamıdır. (…) Bir başlangıç olacaksa tecrit derhal kaldırılmalıdır" açıklamasını yaptı.

Grup toplantısının ardından DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu olağanüstü toplandı.

CHP’DE DEĞERLENDİRME: ÖZEL’İN AÇIKLAMASININ ÇERÇEVESİNİ TAKİP EDİN

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de CHP Grup toplantısı öncesinde MYK üyeleri ve grup başkanvekilleriyle Bahçeli’nin açıklamalarını değerlendirdi. Konuya ilişkin cevabı bu kısa değerlendirme toplantısında şekillenirken CHP milletvekillerine ‘Genel Başkanın açıklamasının çerçevesini takip edin’ denildi.

ÖZEL: KÜRTLERE DEVLETİN SAHİBİ OLMAYI TEKLİF EDİYORUM

Grup toplantısında Özel özetle şunları söyledi: "CHP olarak diyoruz ki bu ülkede terörün bitmesine, annelerin gözünün yaşının silinmesine biz tam destek vereceğiz. (…) Bu iş, sadece bir aktörün çağrısıyla değil, TBMM'de, tüm partilerin eşit şekilde yer aldığı bir süreçte çözülmelidir. (…) Kürtlere tam olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sahibi olmayı teklif ediyorum."

ERDOĞAN: TARİHİ FIRSAT PENCERESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin geleceğinde teröre yer olmadığını herkesin idrak etmesini bekliyoruz. Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresinin kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz. Hep beraber terörün ve şiddetin olmadığı bir Türkiye'yi inşa edelim istiyoruz" dedi.

DERVİŞOĞLU: MECLİS'TE ANCAK MUSTAFA KEMAL’İN MİRASÇILARI KONUŞABİLİR

Sosyal medyada paylaşım yapan İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Atatürk’ün kurduğu Meclis'in kürsüsünden, teröristbaşları ve yardakçıları değil, ancak ve ancak Mustafa Kemal’in mirasçıları konuşabilir. Ahlak ve vicdanını yitirmiş bu iktidar ve onun akıl ve izanını yitirmiş ortağı ile birlikte vatan toprağını gezmek için icazet bekleyen sözde ana muhalefeti artık bizim için yok hükmündedir.” Bugün yapacağı grup toplantısını işaret eden Dervişoğlu, "Yarını bekleyin. Herkesin maskesini indireceğiz” dedi.

CHP BAHÇELİ’Yİ SAMİMİ BULMUYOR

Gün boyu art arda gelen bu açıklamalar Meclis kulislerini de hareketlendirdi. Bahçeli’nin çıkışına dair her siyasi parti farklı değerlendirmeler yaptı.

CHP’de Bahçeli’nin çıkışının ve 15 gündür devam eden yaklaşımının samimi olmadığı görüşü hakimdi. Bahçeli’nin çıkışının kendileri için şaşırtıcı olduğunu ifade eden CHP’li bir siyasetçi, “Bir süreç örülmeye çalışıldığı belliydi ama Bahçeli’nin bu denli el yükseltmesini beklemiyorduk” dedi. CHP’li siyasetçiler süreci takip edip temkinli olmanın önemine vurgu yaptı.

AMAÇ ERDOĞAN’IN ÖMRÜNÜ UZATMAK

Bahçeli’nin çıkışının ve yeni bir sürece gitmesi muhtemel bu hamlelerin ‘Ortadoğu’daki kaos ortamının Türkiye için yarattığı tehdit’le bağlantısı olduğu argümanını inandırıcı bulmayan CHP’li siyasetçiler “Tüm bu adımlarda yeni anayasa ve Erdoğan’ın adaylığı için yol açma amacı var. Büyük resim yok amaç Erdoğan’ın ömrünü uzatmak” değerlendirmesini yaptı.

DEMİRTAŞ’SIZ ÇÖZÜM OLMAZ

İktidar temsilcilerinin DEM Parti’nin aktörlerini ayrıştırarak başka bir planı da hazırladığı yorumunu yapan CHP’li bir siyasetçi, “Selahattin Demirtaş tamamen sürecin dışında bırakılıyor ama Demirtaş’sız çözüm olmaz. Ayrıca bir süreç olacaksa mutlaka ana eksen Meclis olmalıdır. Biz ‘Çözüm yeri Meclis’tir’ demeye devam edeceğiz” dedi.

DEM PARTİ: BAHÇELİ’NİN SÖZ KURMASI ÖNEMLİ

Bahçeli’nin çağrısı DEM Parti’de olumlu olarak değerlendirilse de tüm DEM Partili siyasetçiler henüz atılmış bir adım, tecridin kalktığı yönünde bir gösterge olmadığını ifade etti. Umut hakkı, tecrit meselesinde Bahçeli’nin söz kurmasının önemine vurgu yapan DEM Partili bir siyasetçi, “Bahçeli’nin Öcalan’a çağrı yapması sürecin ilerleyebileceğinin, adım atılabileceğinin sinyali olarak yorumlanabilir. Ayrıca barışın sağlanması için bizim için de ilk adım Öcalan üzerindeki tecridin kalkması olmalıdır” dedi.

İmralı’nın doğru bir adres olduğunu vurgulayan bir başka DEM Partili siyasetçi, “Yasal çerçevenin çizilmesi lazım. Bahçeli’nin açıklamalarında demokratik düzenlemeler için bazı adımlar atılacağının da sinyalleri var” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ: BU BİR TEZGAH

Sürece dair tavrı en net parti İYİ Parti oldu. İYİ Partili bir siyasetçi "Bu bir tezgah. Yakında ortaya çıkar" değerlendirmesini yaparken pek çok İYİ Partili, bugün yapılacak grup toplantısını işaret etti.

İYİ PARTİ GRUBUNDA NE OLACAK?

İYİ Parti grup toplantısında kurulacak dev ekranlarda Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğraflarının yansıtılacağı, gruptaki herkesin elinde çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerin fotoğraflarının olacağı ve yaralanan bir astsubayın kürsüde konuşacağı öğrenildi.