Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde bulunan Esendere Sınır Kapısı'nda personel eksikliğine dikkat çekerek konuya ilişkin Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

“YAŞANAN YOĞUNLUK, BÖLGE HALKININ TİCARET, ULAŞIM VE SOSYAL HAYATINI AKSATMAKTA”

Bartın soru önergesinde, Esendere Sınır Kapısı, Türkiye ile İran arasındaki önemli geçiş noktalarından biri olduğunu ve  24 saat hizmet verdiğini hatırlatarak,  “Son dönemlerde yaşanan personel eksikliği ve yoğunluk nedeniyle bölge halkı uzun süreli beklemelere maruz kalmaktadır. Yurttaşlardan ve yerel basından gelen bilgilere göre, sınır kapısının Türkiye tarafındaki kontrol noktasında dönemsel olarak tek bir polis memurunun görev yaptığı ve bu durumun 60-70 kişilik uzun sıralara yol açtığı belirtilmektedir. Yaşanan bu yoğunluk, bölge halkının ticaret, ulaşım ve sosyal hayatını ciddi anlamda aksatmakta ve mağduriyet oluşturmaktadır. Özellikle kentin ekonomisinin büyük bir bölümü bu sınır kapısı aracılığıyla yapılan ticarete dayandığından, gecikmeler ekonomik kayıplara neden olmaktadır” dedi.

“SINIR KAPISINDAKİ PERSONEL SAYISININ ARTIRILMASINI GEREKİR”

Uzun bekleme sürelerinin önlenmesi için sınır kapısındaki personel sayısının artırılmasını ve mevcut kontrol noktalarının etkin kullanılmasını gerektiğini belirten Bartın, “Esendere Sınır Kapısı, bölge halkının ekonomisinde hayati bir rol oynamaktadır. Gündelik ticaretle geçimini sağlayan yurttaşlar, bu kapı sayesinde şehir ekonomisine büyük katkı sunmaktadır. Ancak saatler süren beklemeler nedeniyle, ticaret yapan yurttaşlar ekonomik kayıplar yaşamaktadır. Uzun sıralar, bölge halkını maddi ve manevi olarak zor durumda bırakmaktadır. Bölge ekonomisinde genel bir durgunluk meydana gelmektedir ”diye belirtti.

“YASAL DÜZENLEMELERİN ÇOK ÖNEMLİ İLKELERİNİ İHLAL ETMEKTEDİR”

Bartın yaşanan sorunların yasal düzenlemeleri ihlal ettiğini de vurgulayarak, “4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 1. maddesi: “Dış ticaretin düzenlenmesi, ticaretin hızlı ve güvenilir bir şekilde yürütülmesini sağlamak. Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik: “Hizmette eşitlik ve etkinlik ilkesi” gereği, kamu hizmetlerinin aksatılmadan sunulması bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

Bartın, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın  yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Esendere Sınır Kapısı’nda yaşanan personel eksikliği ile ilgili olarak, mevcut durumda görev yapan polis ve gümrük personeli sayısı kaçtır? Personel sayısının artırılması için bir planlamanız var mıdır?

Sınır kapısındaki uzun bekleme sürelerinin önlenmesi adına, kontrol noktalarının kapasitesinin artırılması veya yeni kontrol noktalarının oluşturulması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun “ticaretin hızlı ve güvenilir bir şekilde yürütülmesini sağlama” ilkesine rağmen Esendere Sınır Kapısı’nda yaşanan aksaklıkların giderilmesi adına ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz?

Bölgede ticaretle geçimini sağlayan yurttaşların ekonomik kayıplarının azaltılması için sınır kapısındaki hizmetlerin etkinliğini artırmak adına kısa ve uzun vadeli çözüm önerileriniz nelerdir?

Sınır kapısında yaşanan aksaklıkların tespit edilmesi amacıyla düzenli olarak denetim yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa bu denetimlerin sonuçları kamuoyuyla paylaşılmakta mıdır?

Esendere Sınır Kapısı’nda kamu hizmetlerinin etkin, eşit ve kesintisiz sunulmasını sağlamak adına, personel ve altyapı yetersizliklerinin giderilmesi için belirli bir bütçe veya kaynak ayırılmış mıdır? Söz konusu bütçenin miktarı ne kadardır?

Yurttaşların şikâyet ve taleplerini iletebilecekleri şeffaf bir geri bildirim sistemi oluşturulacak mıdır? Bu kapsamda, sorunların çözümünü hızlandıracak bir mekanizma planlanmakta mıdır?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ