Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Türkiye’deki üniversitelerin sınırlı sayıda yatay geçiş kontenjanı nedeniyle yurt dışında okuyan öğrencilerin geçiş yapamadığını belirterek konuya ilişkin sorunu Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Bartın soru önergesinde, “KKTC’de öğrenim gören öğrenciler, artan döviz kurları nedeniyle kira, gıda ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır. Bu durum Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş taleplerini artırmaktadır.  Ancak, özellikle KKTC’de öğrenim gören öğrenciler, Hakkâri ve Van gibi bölge kentlerindeki üniversitelerde sınırlı yatay geçiş kontenjanları, öğrencilerin kendi memleketlerinde eğitimlerini sürdürme imkanını kısıtlamaktadır. Yatay geçiş kontenjanlarının artırılması, ekonomik zorluk yaşayan öğrencilerin eğitim haklarına erişimini kolaylaştıracak, aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliği ve bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.

"KONTENJAN POLİTİKALARININ DAHA ESNEK HALE GETİRİLMESİ, ÖĞRENCİLERİN HAKLARINA ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRACAKTIR”

Bartın soru önergesinde ayrıca Özel Eğitim Öğretmenliği gibi ihtiyaç duyulan bölümlerde kontenjanların açılması ve artırılması gerektiğini belirtti.  

Önergenin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bölge kentlerindeki üniversitelerde, yatay geçiş için açılan kontenjanlar oldukça sınırlıdır. Örneğin, Hakkâri Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi gibi üniversitelerde bazı bölümlerde hiç kontenjan açılmamakta, diğerlerinde ise mevcut kontenjanlar talepleri karşılayacak seviyede değildir. Özellikle Özel Eğitim Öğretmenliği gibi ihtiyaç duyulan bölümlerde kontenjanların açılması ve artırılması hem öğrencilere eğitim fırsatı sunulması hem de bu bölümlerin mezunlarına olan ihtiyacın karşılanması açısından önem taşımaktadır. Yatay geçişler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yayımlanan “Yükseköğretim Kurumları Arasında Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Yönetmeliği” kapsamında düzenlenmektedir. Mevcut yönetmeliğe göre yatay geçiş kontenjanları, üniversitelerin belirli kriterlere göre ayırdığı oranlarla sınırlıdır. Ancak, bu düzenlemelerin, özellikle bölge kentlerindeki üniversitelerdeki ihtiyaçlara göre güncellenmesi gerekmektedir. Kontenjan politikalarının daha esnek hale getirilmesi, öğrencilerin haklarına erişimini kolaylaştıracaktır”

“2025 YILI İTİBARIYLA KONTENJANLARIN ARTIRILMASI ELZEMDİR”

  Bartın soru önergesinin sonunda bakanlığına yatay geçiş kontenjanlarının artırılmasını talep ederek, “KKTC’deki öğrencilerin ekonomik ve sosyal zorluklarını hafifletmek için önemli bir adım olacaktır. Özellikle bölge kentlerindeki üniversitelerde, bu öğrenciler için özel kontenjanların ayrılması hem eğitimde fırsat eşitliği ilkesine hem de bölgesel kalkınma hedeflerine hizmet edecektir. 2025 yılı itibarıyla kontenjanların artırılması ve bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılması elzemdir” dedi.

Bartın, Milli Eğitim Bakanlığına cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1. KKTC’de öğrenim gören öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapabilmeleri için kontenjan belirleme kriterleri nelerdir? Bu kriterlerin, mevcut ekonomik koşullara göre güncellenmesi planlanmakta mıdır?

2. 2024 yılı itibarıyla Hakkâri Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve diğer bölge kentlerindeki üniversitelerde yatay geçiş için kaç kontenjan açılmıştır? Bu kontenjanlar hangi bölümlere ayrılmıştır?

3. KKTC’den yatay geçiş talep eden öğrenci sayısı ile Türkiye’deki üniversitelerde açılan kontenjanların karşılaştırması nedir? Bu taleplerin ne kadarı karşılanabilmiştir?

4. Bölge kentlerindeki üniversitelerde (örneğin Hakkâri ve Van) özellikle Özel Eğitim Öğretmenliği gibi yüksek talep gören bölümler için kontenjanların artırılması yönünde bir çalışma yapılmakta mıdır?

5. KKTC’den yatay geçiş yapan öğrenciler için ekonomik koşulları göz önünde bulunduran özel düzenlemeler yapılması (örneğin kontenjan artırımı veya burs desteği sağlanması) planlanmakta mıdır?

6. Yatay geçiş yönetmeliğinde, KKTC’den gelen öğrencilerin ekonomik ve sosyal durumlarını dikkate alan esneklikler sağlanması yönünde bir değişiklik yapılması gündemde midir?

7. 2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla, bölge kentlerindeki üniversitelerde yatay geçiş kontenjanlarının artırılması ve bu üniversitelerin daha fazla öğrenci kabul edebilmesi için kapasite geliştirme çalışmaları yapılacak mıdır?

8. Türkiye genelinde yatay geçiş kontenjanlarının belirlenmesinde, bölgesel ihtiyaçlar ve öğrenci taleplerinin daha fazla dikkate alınması yönünde bir politika değişikliği planlanmakta mıdır?

9. KKTC’den gelen öğrencilerin yatay geçiş yaptığı bölge kentlerindeki üniversitelerde, öğrenci barınma ve yurt olanaklarının artırılması için bir çalışma yapılmakta mıdır?

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ