Yerel

Bartın, Hakkari'de bir kadının taciz edildiği iddiasını meclise taşıdı

Milletvekili Bartın'dan Hakkari'de bir uzman çavuşun bir kadını taciz ettiği iddiası üzerine meclise soru önergesi verdi.

Abone Ol

Dem Parti Milletvekili Öznur Bartın Hakkari'de bir uzman çavuşun bir kadını taciz ettiği iddiasını meclise taşıdı. 

Bartın önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Hakkâri’de bir uzman çavuşun bir kadını taciz ettiği iddiası ve yetkililerin etkili önlemler almaması, kolluk kuvvetlerinin denetimsizliği ve cezasızlık politikalarının vahim bir sonucu olarak değerlendirilmelidir. Bu olay, yalnızca bireysel bir vakayı değil, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve devletin adalet mekanizmasındaki yapısal sorunların bir yansımasıdır. Kadının bedenini, kimliğini ve özgürlüğünü hiçe sayan bu zihniyet, Hakkâri özelinde sıkça karşılaşılan taciz ve şiddet vakalarının sistematik boyutunu gözler önüne sermektedir.

Söz konusu olayda, bir uzman çavuşun yaklaşık bir aydır bir genç kadını taciz ettiği iddia edilmiş, kadının defalarca şikayetçi olmasına rağmen taciz devam etmiştir. Şikayetlerin ardından uzman çavuşun sanal medya üzerinden tacize devam ettiği öne sürülmüş, bu durum yetkili mercilerin etkili bir soruşturma yürütmediklerine işaret etmektedir. Olay, uzman çavuşun aile bireyleriyle karşılaştığında yaşanan darp ve ardından kadının yakınlarının gözaltına alınmasıyla bambaşka bir boyuta geçmiş, adaletin işleyişindeki zafiyeti gözler önüne sermiştir.

Kadın hakları, temel insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ve Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi’ ne ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi), devletlere kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin sorumluluklar yüklemektedir. Ancak, Türkiye’nin 2021 yılında İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi, bu alanda büyük bir gerilemeye yol açmıştır.

Hakkari’de yaşanan bu olay, devletin CEDAW kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiasını güçlendirmektedir. Tacizle suçlanan uzman çavuşa karşı etkili bir soruşturma başlatılması, kişinin derhal görevden uzaklaştırılması ve adil bir yargı süreci işletilmesi gerekmektedir. Buna karşın, şikâyet mekanizmalarının etkisizliği ve kadının ailesinin gözaltına alınması, adaletin ne denli zafiyet içinde olduğunu göstermektedir.

Bu durum, patriarkal sistemin devlet mekanizmaları aracılığıyla yeniden üretilmesi anlamına gelmektedir. Devletin, kolluk kuvvetlerini denetlemek yerine suç işleyenleri koruması, cezasızlık kültürünü beslemektedir.

Hakkâri başta olmak üzere ülkenin her yerinde kadına yönelik şiddet, taciz ve benzeri olayların önlenmesi, Adalet, İçişleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlık’larının etkin girişimleri ve çözüm odaklı politikalarıyla mümkündür. Bu doğrultuda somut adımlar atılması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır"

Milletvekili Bartın, Bakan Tunç'un yanıtlaması istemiyle soruları yöneltti:

1.      Hakkâri'deki olayda bir uzman çavuşa yönelik taciz iddialarına rağmen etkili bir soruşturma başlatılmamasının gerekçesi nedir? Bu konuda adli sürecin hızlanması için ne gibi tedbirler alacaksınız?

2.      Ülke genelinde son beş yılda taciz ve cinsel saldırı suçlarına yönelik açılan soruşturma sayısı nedir? Kaç tanesi kovuşturmaya dönüşmüş, kaç sanık ceza almıştır?

3.      Başta Hakkâri olmak üzere kadına yönelik şiddet ve taciz davalarında sanıkların cezasız kalmasının nedenleri nelerdir? Bu cezasızlık kültürünü ortadan kaldırmak için hangi yapısal reformları planlıyorsunuz?

4.      İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin ardından, kadına yönelik şiddet davalarında cezasızlık oranında artış gözlemlenmiş midir? Buna dair veriler paylaşılabilir mi?

5.      Kadına yönelik şiddetle ve taciz ile ilgili adli mekanizmalara yapılan başvuruların etkinliğini artırmak için özel yetkilendirilmiş mahkemeler kurmayı planlıyor musunuz?

6.      Şiddete uğrayan kadınların başvurularını güçlendirmek amacıyla "koruyucu tedbir kararlarının" uygulanması konusunda aksayan yönler nelerdir? Bu tedbirlerin hızlı ve etkili işlemesi için hangi somut adımlar atılmaktadır?

7.      Adalet Bakanlığı, kadın cinayetlerinin önlenmesine yönelik olarak özellikle faillere yönelik caydırıcı cezaların artırılması için yeni bir düzenleme çalışması yapacak mı?