Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin deprem kuşağında olduğunu belirten DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, bölgede depreme dair yapılan hazırlıkları Türkiye Büyük Millet Meclisine sordu.
Bartın, Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması ile verdiği önergesinde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6’lık depremden bölgedeki 11 kent etkilenerek 35 binden fazla bina yıkılmış, 300 bine yakını ağır hasar almış, 1,5 milyon insan evsiz kalmış ve en az 50 bin kişi hayatını kaybetmiştir. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremin etkileri halen devam ederken, uzmanlar farklı kentler için sık sık uyarılar yapıldığını hatırlattı. Hakkari bölgesinde meydana gelen artçı depremlere dikkat çeken Bartın, soru önergesinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Yapılan uyarılar ve 31 Aralık'ta 4.4, 3.5 ve 4.5 şiddetinde art arda yaşanan depremler kentte ciddi endişelere yol açmaktadır. Hakkari’nin (Colemêrg) Yüksekova (Gever) ilçesi için uyarılarda bulunan uzmanlar güneyde Arap Kalkanı'nın Anadolu fay hattı ile çarpıştığını ve bunun da kötü sonuçlara neden olabileceğini belirtmektedirler. Çarpıştığı yerde Bitlis Kenet Kuşağı diye anılan Doğu Torosların, Yüksekova kırığı aracılığıyla İran’a bağlandığı, bu kırığın diri ve boyunun da çok uzun olduğu dolayısıyla bunun 7 dolayından bir deprem üretebileceğini belirten uzmanlar, 2011 yılında Van depremi o gerginliği boşaltınca, gerginliğin Hakkari hattına kaydığını ve sıranın Hakkari’de olduğunu, şimdi olağan depremlerin gerginliğin bölgede olduğunu gösterdiğini ve bu depremin Yüksekova kırığı üzerinde olacağına kesin olarak bakmaktadırlar. Söz konusu depremin gerçekleşmesi durumunda Lice, Van, Hakkari, Tatvan, Bitlis ve Muş’un da birinci derece etkilenecek alanlar arasında olduğu uzmanlarca aktarılan bilgiler arasındadır”
Bartın Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a şu soruları yöneltti:
Bu bağlamda;
Hakkari ve ilçelerinde binaların inşası sırasında belirli standartlara uymak ve düzenli denetimlerle yapı güvenliğini sağlamak adına yürütülen çalışmalar nelerdir? Hakkari’yi yerinden sağlıklı dönüşüm önceliğine almayı planlıyor musunuz?
Bölgede hizmet veren belediye, itfaiye, valilik, hastane vb. kamu binalarının depreme dayanıklılığı ne durumdadır?
7 büyüklüğünde deprem beklenen Yüksekova’da olası depremde acil durum yönetimi için herhangi bir afet planı var mıdır?
Depremin gerçekleşmesi durumunda gerekli sağlık personeli ve tıbbi malzeme hazırlığı yapılmış mıdır?
Afet ve acil durumlara hazırlıklı kaç personel bulunmaktadır? Acil durum ekiplerini ve kaynakları hazır tutarak hızlı bir şekilde müdahale etmek adına ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?
Çadır, konteyner, gıda, su, giyim, çocuk bezi ve kadın pedleri vb. acil ihtiyaçlara ilişkin gerekli hazırlıklar yapılmış mıdır?
Depremin gerçekleşmesi durumunda yolların kapanması ihtimaline karşın ulaşım noktasında yaşanacak sıkıntılara ilişkin alınan tedbirler nelerdir? Önemli altyapı elemanları olan köprüler, yollar, su ve enerji sistemlerini depreme dayanıklı hale getirmek adına yürütülen çalışmalar nelerdir?
Alternatif ulaşım yollarının olmadığı Hakkari’de kurtarma ekiplerinin ve yardımların deprem bölgesine ulaşımını kolaylaştırmak için alternatif yolların açılmasına ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?
Yolların kapalı olması durumunda havadan müdahale edebilmek için gerekli hazırlıklar yapılmakta mıdır?
Bölgede enerji, su ve telekomünikasyon hatlarının zarar görmesi durumunda bölgede öncelikli ihtiyaç listesinde yer alacak elektrik, su ve iletişim ihtiyaçlarının giderilmesi için ne gibi önlemler alınmıştır?
Depremleri önceden tespit etmek ve halkı uyarabilmek için erken uyarı sistemleri kurmayı planlıyor musunuz?
Halkı deprem konusunda bilinçlendirmek, eğitmek ve deprem hazırlığına aktif olarak katılmasını teşvik etmek için ne gibi çalışmalar yürütülmektedir?
Deprem sonrası zararları karşılamak için sigorta sistemlerini güçlendirmek ve finansal destek sağlamak adına ne gibi hazırlıklar yapılmaktadır?