YÜKSEKOVA

Bartın, Yüksekova'da taşımalı eğitimde yaşanan sorunları meclise taşıdı

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Yüksekova’da taşımalı eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi verdi.

Abone Ol

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın Yüksekova’da okul servis şoförlerinin yüklenici firmadan ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle kontak kapatmasına ve buna bağlı olarak mağdur olan öğrencilere ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Bartın soru önergesinde, Hakkâri iliYüksekova ilçesinde taşımalı eğitim sistemi hem öğrenciler hem de minibüs şoförleri açısından ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır. İlçe genelinde temel eğitime bağlı 4 bin 475, ortaöğretime bağlı 2 bin 591 öğrenci bulunmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın açtığı taşıma ihalesi sonucunda, öğrenci taşımacılığı için 928 araçlık bir sözleşme yapılmıştır. Ancak, taşımalı eğitim sisteminden kaynaklanan çeşitli sorunlar, öğrencilerin eğitim hakkını ciddi şekilde sekteye uğratmaktadır. İlçede öğrencilerin %70’i bu sistem nedeniyle mağdur durumdadır ve 25’ten fazla köyde taşıma hizmeti verilmemektedir” dedi.

“ FİRMANIN YÜKSEK FİYAT KIRIMI YAPMASI ŞOFÖRLERİ MAĞDUR ETTİ”

Önergenin devamında Millî Eğitim Bakanlığı’nın açtığı ihaleye değinen Bartın, "Yapılan anlaşmada, ihaleyi kazanan firmanın yüksek fiyat kırımı yapması, minibüs şoförlerinin ödemelerinde aksamalara neden olmuştur. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve ihaleyi kazanan firmalar, taşımacı esnafa %10 oranında ek fiyat kırımı önerirken, hali hazırda maliyetlerin altında çalışan minibüs şoförleri bu teklifi kabul etmemiş, taşıma yapmama kararı almıştır. Bu durum, öğrencilerin okula ulaşamamasına ve eğitimlerinin ciddi şekilde aksamasına neden olmuştur. Veliler ise, çocuklarının eğitim hakkının korunmasını ve mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini beklemektedir” ifadelerine yer verdi.

“BİRÇOK ÖĞRENCİ EĞİTİM HAKKINDAN MAHRUM KALMAKTA”

Öğrenciler ve şoförlerin mağduriyetlerinin altını çizen Bartın, “Öğrenciler her gün okula gitmekte büyük güçlük çekerken, minibüs şoförleri de artan maliyetler karşısında ekonomik sıkıntılar yaşamaktadır. Akaryakıt fiyatlarının artışı, araç bakımı ve diğer işletme maliyetlerinin yükselmesi, taşımacılık hizmeti veren şoförlerin maddi anlamda daha da zorlanmasına sebep olmuştur. Bu mağduriyetlerin giderilmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için Millî Eğitim Bakanlığı’nın acilen devreye girerek soruna çözüm üretmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, taşımalı eğitim sistemi çökmekte ve hem öğrencilere hem de şoför esnafına yönelik büyük bir haksızlık ortaya çıkmaktadır”

“EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ İLKESİ CİDDİ ŞEKİLDE İHLAL EDİLMEKTEDİR”

Son olarak Bartın, Anayasa’nın 42. Maddesini hatırlatarak, “Her yurttaşa eğitim hakkı tanırken, iktidarın bu hakkı etkin bir şekilde kullanıma sunma zorunluluğu vardır. Taşımalı eğitim sistemi ile birçok öğrenci eğitim hakkından mahrum kalmakta, eğitimde fırsat eşitliği ilkesi ciddi şekilde ihlal edilmektedir.1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre, her bireyin eğitim olanaklarına eşit şekilde erişme hakkı bulunduğu halde, Yüksekova’daki öğrenciler bu haktan mahrum kalmaktadır. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesine uygun bir çözüm sunulmadığı takdirde, bu sorunlar daha da derinleşecektir” diye belirtti.

Bartın, Milli Eğitim Bakanlığına cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1. Hakkâri Yüksekova’daki taşımalı eğitim sisteminden mağdur olan öğrenciler için acil bir çözüm planı var mıdır? Bu konuda Bakanlık olarak alınacak önlemler nelerdir?

2. İlçede taşıma hizmeti verilmeyen 25’ten fazla köydeki öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi adına hangi tedbirler alınacaktır?

3. Taşımalı eğitim sistemini yöneten ihaleyi kazanan firmanın minibüs şoförlerine olan ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemesi ile ilgili Bakanlığınızın hangi denetim ve yaptırım mekanizmaları devreye sokulacaktır?

4. Minibüs şoförlerinin ekonomik sıkıntılarını hafifletmek adına ek destekler sağlanacak mıdır? Akaryakıt, bakım ve onarım gibi artan maliyetlerin karşılanması için taşımacılara yönelik bir iyileştirme çalışması planlanmakta mıdır?

5. Millî Eğitim Bakanlığı, taşımalı eğitim ihalelerine katılan firmaların şeffaflık ve adalet ilkelerine uygun şekilde hareket etmesini sağlamak adına ne gibi düzenlemeler ve denetimler yapmaktadır?

6. Eğitim hakkından mahrum kalan öğrencilerin, kaybettikleri akademik zamanın telafisi için ne gibi önlemler alınacaktır? Bu öğrencilere yönelik ek ders, uzaktan eğitim gibi seçenekler sunulacak mıdır?

7. Hakkâri ilinin genelinde taşımalı eğitim için ayrılan bütçe ne kadar olup, bu bütçenin ilçelere dağılımı hangi kriterlere göre yapılmaktadır?

8. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından önerilen %10 oranındaki ek fiyat kırımı önerisi yeniden gözden geçirilecek midir? İhaleyi alan firma ile birlikte minibüs şoförlerinin zararlarını karşılayacak alternatif çözümler nelerdir?

9. Yüksekova'da eğitime erişim sorunu yaşayan öğrenciler için kalıcı çözümler planlanmakta mıdır? Örneğin, okullara daha yakın konaklama olanakları veya yerel çözümler üzerinde çalışılmakta mıdır?