Gündem

Barzani’den Biden’a mektup

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani hem ekonomik hem de siyasi bir kriz içinde olduklarını söyleyerek ABD Başkanı Joe Biden’dan yardım istedi.

Abone Ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, Irak/Bağdat merkezi hükümeti ile derinleşen krize müdahale etmesi için Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'a bir mektup yazdı ve kriz denetim altına alınmazsa IKBY'nin varlık olarak çökebileceği endişesini dile getirdi.

Al-Monitor'dan Amberin Zaman'ın aktardığına göre, 3 Eylül tarihli ve geçen pazar günü Beyaz Saray'a iletilen mektupta Barzani, Biden'a hitaben, "Şimdi tarihimizin başka bir kritik noktasında size yazıyorum, bu noktayı aşmakta zorluk yaşayabileceğimizden korkuyorum. Ekonomik ve siyasi olarak kan kaybediyoruz. Başbakan olarak görev süremde ilk defa, bize karşı bu onursuz kampanyanın, ABD'nin 2003'te desteklediği ve o zamandan beri desteklemeye devam ettiği Federal Irak modelinin çökmesine neden olabileceği konusunda ciddi endişeler taşıyorum," dedi.Önemli bir koz

"Washington'ın Bağdat üzerinde önemli bir nüfuzu olduğuna inanıyoruz," diyen Barzani, "Yönetiminizin Bağdat'a karşı önemli bir kozu elinde tuttuğuna inanıyoruz," diye ekledi.

Yardım talebi, Erbil ile Bağdat arasındaki bütçe tahsisleri, petrol satışları ve her iki tarafın da üzerinde hak iddia ettiği bölgeler üzerinde artan gerilimlerin ortasında geldi.

Barzani, anlaşmazlıkları çözmeye yardımcı olmak için daha fazla ABD müdahalesi çağrısını pazartesi günü Erbil'de Irak Büyükelçisi Alina Romanowski ile gerçekleştirdiği bir toplantıda yineledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, mektup hakkında yorum yapmayı reddetti. Arka planda konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi ise "Özel diplomatik temaslar hakkında yorum yapmıyoruz," dedi.

Ne olmuştu?

2003 yılında ABD, Irak'ı işgal ederek Saddam Hüseyin'i devirdiğinde, IKBY, ABD'nin askeri operasyonlarına destek verdi ve bu dönemde Washington ile daha yakın bir iş birliği kurdu. Bu süreçte, IKBY'nin federal devlet olduğu kabul edildi ve bölgeye önemli miktarda ABD yardımı aktarıldı. Ancak, sonraki yıllarda IKBY ile Bağdat arasında bölgesel sorunlar, özellikle petrol geliri ve bölgenin yönetimi gibi konularda anlaşmazlıklar ortaya çıktı. Bu anlaşmazlıklar, ABD'yi IKBY ve Bağdat arasında arabulucu bir rol oynamaya itti.

2017 yılında IKBY'nin bağımsızlık referandumu düzenlemesi ABD ile IKBY arasında krize neden oldu. Washington, referandumu desteklemedi ve Bağdat ile IKBY arasındaki anlaşmazlıkların müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiğini savundu. Sonuç olarak, Bağdat hükümeti Kerkük gibi stratejik bölgeleri geri alarak IKBY'ye karşı adımlar attı.

IKBY, ABD ile stratejik bir işbirliği yürütüyor, ancak Bağdat ile yaşanan anlaşmazlıklar bu ilişkiyi karmaşık hale getiriyor. Anlaşmazlıkların çözülmesi için diplomatik çabalar ise devam ediyor.