Başkan Akboğa; Hakkari yolları ne zaman düzelecek?
Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, Hakkari’nin bitirilemeyen tünel ve yolları ile ilgili yazılı açıklamada bulunarak, Hakkari’ye yol yapmak bir köye yol yapmaktan daha uzun sürmektedir’ dedi.
Son birkaç yıldır Hakkari-Van-Yüksekova ve Şırnak karayolunda meydana gelen ölümlü kazalar ile ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, Dört tarafı dağlarla çevrili Hakkari halkının yol çalışmaları yüzünden daha fazla can kaybı vermesini istemiyoruz’ dedi.
Akboğa yaptığı açıklamada, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi
"Son yüzyıllarda Osmanlı ve Türkiye sınırları içerisinde yer almış bir mekan olarak her zaman kültürünü korumuş, misafirperverliğin, samimiyetin, tertemiz insan ve inançların bir noktası olmuştur. Peki böylesine köklü bir geçmişe sahip bir kentin neden ulaşımda halen tek bir yolu var. Neden yol yapım çalışmaları hep parça parça yapılmakta ve yılları yayılıyor. Binlerce yıldır yerleşimin var olduğu ve değişik milletten insanlara mesken olmuş bu yerin geçmişten günümüze en büyük problemlerinden biri ulaşımdır. Şehir içinde ve dışına çıkan yollarda yıllardır bitmek bilmeyen yol çalışmaları halkta adeta bir travma haline geldi. Kent halkı olarak yol yapım manzaralarına, her yıl ayrı ayrı çekilen elektrik, su, doğalgaz hatlarına ve ardından aylarca asfaltsız toprak yola alıştık. Hakkari’ye yol yapmak bir köye yol yapmaktan daha uzun sürmektedir. Merkezinde sürekli bozulan asfaltların aylarca düzeltilmemesi, mahallelerinde halen bir asfalt yolun bulunmayışı bu halk için bir travmadır. Ama en büyük travmamız Van’a ve Yüksekova’ya yapılan ve ulaşım sürecini kısaltması beklenen tünellerdir. İlk yapım zamanlarında halkın büyük sevincine hasıl olan bu tüneller, artık bir hayalden ibarettir. Zira yıllardır ara ara başlayan yapım çalışmaları ancak diğer ucu belirmemiş haliyle yolculukların kabusu oldu.
 
10 yıldan fazla süredir devam eden bu tünellerin bir türlü tamamlanmayan halleriyle ancak yollara taşan faaliyet alanları ve kamp alanları nedeniyle yüzlerce kazaya sebebiyet vermesiyle birçok vatandaşımızın hayatına mal oldu.
Yol çalışmalarının ve tünellerin bu halk üzerinde oluşturduğu psikolojik baskı ve sebep olduğu kazalar son bulmalıdır. Bir tünel çalışmasının on yılları bulmaması gerekir. Yol çalışmaları nedeniyle Van ve Yüksekova yollarında kazalar olmamalı, anneler evlatlarını toprağa vermemeli, çocuklar yetim ve öksüz bırakılmamalı artık. Halk olarak bir yola, tünele sahip olmamız için can kayıpları vermemeliyiz.
Bu kabusun son bulmasını istiyoruz. Tünel çalışmalarının ulaşımı kısıtlamadan yapılması gerekmektedir. Tünel çalışmasında kullanılan kamyonların zincirleme şekilde yola çıkmalarına izin verilmemeli. Zira tek şerit olan yollarda vatandaşlar ağır kamyonlardan dolayı sollama yapmak zorunda kalmaktadır.
 
Kamyonlar arası boşluk olmayışından uzun metreler içinde yapılan sollamalar karşıdan gelen araçla çarpışmalara yol açmaktadır. Diğer yandan yola taşan bariyerleri, çalışma araçları, kamp alanları yolculuğun toprak alana kaymasına sebep olmaktadır.
Yine Yüksekova’da İran’dan gelip giden tırlar aynı şekil Yüksekova’ya ulaşımda kazalara neden olmaktadır. Arka arkaya giden tırların yarattığı ulaşım tıkanıklığı nedeniyle sollamalar yapılmakta ve bu sebeple kazalar yaşanmaktadır.
Hakkari halkının yol çalışmaları yüzünden daha fazla can kaybı vermesini istemiyoruz. Halka fayda sağlaması için girişilen bu tünellerin yapımının bir kazaya daha yol açmasını istemiyoruz. Tek şeritli yollarımızda artık kamyonların ve tırların mahkumiyetine girmek istemiyoruz. Bu kentin insanları yaşamak istiyorlar. Sevdiklerini yolcu ederken korkmamak istiyorlar.
Bir tünel yapmak için kaç yıl gerekir? Bu sorunun cevabı 10-20 yıl olmamalıdır. İstanbul gibi kentlerde yüzbinlerce metre olan yer altı veya üstü olsun fark etmeksizin, bir tünel 1-2 yılda biterken, Hakkari’de bir tünel açma süresi nedir? Türkiye’deki her il ve vatandaş gibi Hakkari’ye de hizmetlerin onlarca yılı bulmadan verilmesini talep ediyoruz.
Tünellerin artık tamamlanarak bu halkın hizmetine sunulmasını talep ediyoruz. Bunu yaparken de ulaşımın akışına zarar vermeden, kazalara mahal bırakmadan yapmalarını istiyoruz. Hakkari halkı olarak tüneller, kamyonlar, tırlar, asfaltlardaki çukurlar yüzünden ölmek istemiyoruz" dedi.

Muhabir: MEHMET ÖZKAN/ YÜKSEKOVA HALKİN SESİ