METİN TEK / YÜKEKOVA HALKIN SESİ

 Türkiye’de 6 Şubat Kahramanmaraş depremi sonrası artık hemen her gün uzmanlardan Hakkari’de bir deprem olacak uyarısı geliyor.

Bölgenin şartlarına dikkat çeken Başkan Tekin, "bir deprem için ne kadar hazırız" dedi. 

“AKTİF OLAN BİR FAY HATTI ÜZERİNDEYİZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan Hakkari Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin, “Son günlerde deprem uzmanları Hakkari depremine dikkat çekiyor. Tarihte Hakkari’de büyük ve yıkıcı depremlerin yaşandığını da biliyoruz. Buradaki fay hattında sıkışmaların olduğunu ve depremlerin olabileceğini  vurgulayan yer bilimcilerin uyarılarını maalesef yetkililer duymazlıktan gelirken hiçbir önlemde alınmamaktadır. Hakkari, kaderine terk edildiği bir durumla karşı karşıyadır. Yetkililerden bu kadar uyarılara rağmen bugüne kadar bir açıklama gelmemesi ve herhangi bir önlem alınmaması bunun bir göstergesidir. Oysaki Hakkari'nin eski valisi kimsenin Hakkâri halkını paniğe sevk etmemesini, olası deprem için her türlü tedbiri aldıklarını söylemişti" ifadelerini kullandı.

Başkan Tekin sözlerine şu şekilde devam etti.

Tekin, “Şimdi soruyoruz, 6 Şubat depreminden sonra her gün deprem uzamanları Hakkari için uyarı yaparken alınan tedbirler arasında bunlar varmıdır?

“BAŞKAN TEKİN’DEN YETKİLİLERE HERHANGİ BİR ÖNLEM ÇALIŞMASI VAR MI?”

1- Alan taraması yapıldı mı? Kaç konut kullanıma müsait değildir?
2- Varsa, tespit edilen hasarlı konutların tahliyesi sağlandı mı? 
3- Hakkaride hasarlı resmi binaların dışında tahliye edilen konut var mıdır? 
4- Hakkâri merkez ve ilçelerinde yeni yapılan yapılar deprem yönetmeliğine uygunluğu kontrol ediliyor mu? 
5- Hakkâri merkez ve ilçelerinde toplanma alanları var mıdır, varsa bunların altyapıları oluşturulmuş mudur? 
6- %85 hasarlı binada faaliyet yürüten AFAD depreme hazırlıklı mıdır? 
7- AFAD bünyesinde ne kadar ekipman bulunmaktadır?
8- Ve en önemlisi.. Olası bir depremde, yardımların ulaşabilmesi ve tahliyelerin sağlanabilmesi için kapanma riski yüksek olan Hakkari-Van ve Hakkari-Şırnak Karayoluna alternatif bir yol çalışması var mıdır?… (Havaalanı yerleşkesi bataklık olduğu için kapanması muhtemeldir)

Editör: Erkan Çobanoğlu