YÜKSEKOVA 2024-2025 eğitim ve öğretim yılı 1. dönemi 17 Ocak 2025 Cuma günü, öğrencilerin karnelerini almasıyla sona erecek. Yüksekovalı aile danışmanı Behice Baysal, karneler gününe ilişkin uyarılarda bulundu.

Karneler gününde hem mutluluk hem utanç duygularının bir arada olduğunu kaydeden Baysal,  “Mutluluk, uzun bir süredir okula devam etmeleri, sıkılarak gittikleri, ilgisiz davrandıkları bir ortamdan dışarı çıkıp artık tamamen kendilerini ortaya koyabilecekleri bir alana geçiş yapmalarıdır. Utanç ise; notlar tabi. Utanç duygusuyla karşı karşıya kalır çocuk çünkü istediği başarıyı elde edememiştir ve bunun utancıyla da bu duygunun altında kalır. Yani çatışma yaşar. Karne günü çocuklar için çok zor bir gün aslında. Belki elinden geldiği çabayı göstermiştir ama yeterli düzeyde olmamıştır” dedi.

"ÇOCUKLARIMIZI BAŞKASIYLA KIYASLIYORUZ"

Başarılı olan çocukların da kaygı duyabileceğini belirten Baysal, “Burada da yine bir ebeveyne yetebilmek, acaba benim ebeveynim bu notumu beğenecek mi beğenmeyecek mi kaygısı var. Burada ebeveyn ne yapmalı, bunun üzerinde durmak istiyorum. Çocuklarımız yani en değerli varlığımız için özellikle böyle bir süreçte kaygı duyabiliyoruz. Onlar için iyi bir gelecek sağlamaya çalışıyoruz belki ama bir yerde hata yapıyoruz. Bir kere bile çocuklarımıza ne hissediyorsun ya da ne istiyorsun sorusunu sormuyoruz. Özellikle bölgesel bir eleştiri türü var bizde. Daha çok çocuklarımızı başkasıyla kıyaslıyoruz. İşte komşunun çocuğu bu kadar şey yapmış sen niye yapamadı. Ebeveyn olarak bir diğeri de bu çocuğun özüne güveni var mı, öz disiplini sağlanmış mı, bir niyeti ve bir hedefi var mı konusuna değinmiyoruz.  Şüphesiz ki çocukların mutlulukları kesin ki hedeflerinden önce gelir. Bir yerde mutluluk varsa çocuk kendini mutlu hissediyorsa, sevildiğini hissediyorsa orada muhakkak başarılı olur” ifadelerini kullandı.

"EBEVEYNLER ÇOCUKLARA YARDIMCI OLSUNLAR"

 Ebeveynlerin çocuğun karne notundan memnun kalmadıklarında yarıyıl tatilinde yardımcı olmalarını isteyen Baysal, “Çocukları niyetini belirlemelerine yardımcı olsunlar. Hedef belirlesinler. Bazen öğrenciler bir öğretmene bağımlı hale gelebiliyor. Öğretmenle bağ kurabiliyorsa o derste başarılıdır ama bağ kuramıyorsa derse ilgisiz kalır ve geri çekilir. Bu da başarısını etkiler. Özüne güvenli olan öğrenci, öğretmene bağımlı değildir. Sadece hedefini, niyetini ortaya koymaya çalışır. Biz çocuklara sorumluluk vermediysek, zamanında her şeyi onların yerine yaptıysak, şimdi onlardan sorumluluk da bekleyemeyiz. Bu süreçte onlara biraz zaman tanımamız lazım. Bunun dışında özellikle ilkokul değil de ortaokul ve lise öğrencileri için söylüyorum; bu süreçlerde çocuklar gelişim evrelerinde de olduğu için vitaminsiz yani vitamin değerleri düşebiliyor. Vitamin değerleri düşük olan çocukların öğrenme süreçleri de olumsuz etkilidir. Bu süreçte muhakkak bir çocuk doktoruna ya da bir dahiliye uzmanına gidip tam kan değerlerine baksınlar” şeklinde konuştu.

Muhabir: BİLAL TİNAR - VİYAN ORHAN/ YÜKSEKOVA HALKIN SESİ