Dünya

BMGK, 'İran ve İsrail arasındaki gerilim' gündemiyle toplandı 1 saat önce

İsrail'in 26 Ekim tarihinde İran'a düzenlediği saldırıyı görüşmek üzere acil oturumda toplanan BM Güvenlik Konseyi, Orta Doğu'da barış ve istikrar çağrısı yaparak "iki tarafın da birbirlerinin sınırlarını test etmeyi bırakması" gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

BMGK, 'İran ve İsrail arasındaki gerilim' gündemiyle toplandı

1 saat önce

Favori listeme ekle

BMGK Genel Kurulu

Etiketler   

A+A-

Haberi dinle

Haber Merkezi - İsrail'in 26 Ekim tarihinde İran'a düzenlediği saldırıyı görüşmek üzere acil oturumda toplanan BM Güvenlik Konseyi, Orta Doğu'da barış ve istikrar çağrısı yaparak "iki tarafın da birbirlerinin sınırlarını test etmeyi bırakması" gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), acil oturumda toplanarak İsrail'in 26 Ekim'de İran'a düzenlediği saldırıyı görüştü.

BMGK'da acil oturum, İran'ın BM Daimi Temsilcisi Amir Said İravani'nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BMGK üyelerine gönderdiği mektubun ardından Rusya, Cezayir ve Çin'in talebiyle yapıldı.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren BM Orta Doğu, Asya ve Pasifikten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "her türlü gerginlik artışını kınadığını" anımsatarak bu faaliyetlere son verilmesi gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı: İki taraf da birbirinin sınırını test etmeyi bırakmalı

Khiari, "İki taraf da birbirinin sınırını test etmeyi bırakmalı" diyerek bunun bölgenin barış ve istikrarı için gerekli olduğunu söyledi.

Guterres'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin durumu hakkında da dün açıklama yaptığını ve korkunç düzeydeki ölüm ile yıkıma dikkati çektiğini hatırlatan Khiari, buradaki yaşam koşularının dayanılmaz olduğunun altını çizdi.

Cezayir: BMGK sorumluluklarını yerine getirmelidir

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ise birçok BMGK üyesinin İsrail'in Gazze'deki saldırganlığının Orta Doğu'da yayılma riskine karşı uyardığını anımsatarak, "Bugün bu risk maalesef gerçeğe dönüşmüştür. Bugün sonuçları öngörülemez bir bölgesel çatışmayla karşı karşıyayız." dedi.

Buna rağmen bazı BMGK üyelerinin bu durumu uluslararası barışa karşı tehdit olarak görmediğini belirten Bendjama, "İsrail'in saldırıları inkar edilemez bir şekilde uluslararası barışın ihlalidir ve bu Konsey tekrar uluslararası barış ve güvenliği muhafaza etmek için harekete geçmelidir" ifadesini kullandı.

Bendajama, BMGK'nın sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizerek Gazze ve Lübnan'da acilen ateşkes sağlaması, bağımsız Filistin devletinin kurulması ve İsrail'in Arap topraklarındaki işgalinin sonlandırılması için çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

Rusya: İsrail, ABD desteğiyle saldırılarını sürdürüyor

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da İsrail'in saldıracağını gizlemediğini ve bu nedenle gerginlik artışının beklendiğini dile getirdi. ABD ile bazı diğer müttefiklerin İsrail'i vazgeçirmeye çalışmadığını kaydeden Nebenzia, "Aksine, doğrudan ya da dolaylı bir şekilde bu saldırıları düzenlemeye hakkı olduğunu söylediler." dedi.

Nebenzia, bu ülkelerin sorumsuzca davrandığını ve Orta Doğu'da yeni bir şiddet sarmalını tetiklediklerini kaydetti. ABD'nin İsrail'e aynı zamanda istihbarat desteği de sağladığını söyleyen Nebenzia, bunun uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve uçurumun eşiğinde olan bölgede daha fazla istikrarsızlığa neden olduğunu dile getirdi.

Nebenzia, İran ve İsrail arasında artan gerginlikten derin endişe duyduklarını belirterek, tarafların akıllıca hareket etmelerinin şart olduğunu söyledi. İsrail'in bölgede ateşi daha fazla körüklemesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Nebenzia, İsrail'in ABD'nin desteği sayesinde saldırılarını sürdürdüğüne işaret etti.

Çin: BMGK kararlarının uygulanması için her yola başvurmalı

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong da İran'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal eden İsrail saldırılarını kınadığını, İsrail'in davranışları nedeniyle artan gerginlikten derin endişe duyduklarını belirterek, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Fu, Orta Doğu'da durumun kötüleşmesinin en temel nedeninin Gazze'de ateşkes sağlanamaması olduğunu ifade ederek, BMGK'nın bu yöndeki kararlarının uygulanmamasının Konsey'in de otoritesini sarstığını dile getirdi.