Yaşam

Büyük umutlarla ekimi yapılan karabuğday hasat edildi

Muş’ta üretimine başlanan ve çölyak hastalarının umudu olan karabuğday bitkisinde hasat başladı.

Abone Ol

"Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı Projesi" çerçevesinde 10 dönüm alana ekimi yapılan karabuğdayın hasadı yapıldı.

Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Muş Belediyesi, Muş İl Özel İdaresi ve Muş Çölyak Derneği iş birliğiyle yürütülen "Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı Projesi" çerçevesinde ekimi yapılan karabuğday hasadı yapıldı.

Projenin çölyak hastalarına umut olduğunu ifade eden Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, "İlimizde, ilk olarak bu yıl 4 ayrı lokasyonda toplam 50 dekar alanda ekilişini yaptığımız karabuğday diye bilinen Kuzukulağıgiller familyasından olan, protein içeriği ve lif kaynağı açısından çok değerli olan bu bitkinin, üreticilerimize tanıtılması ve üretiminin giderek arttırılması adına üniversitemiz ile birlikte bu etkinliği düzenliyoruz. Karabuğday yüzde 80 oranında lif içeren ve glütene duyarlı olan hastalar için kıymetli değerli besleyici bir bitkidir. Üreticilerimiz açısından da üretim masraflarının düşük olması, pazar değerinin olması, karlılığının yüksek olması sebebiyle önerdiğimiz ve tavsiye ettiğimiz bu proje Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi ve çölyak hastalarının sıkıntılarını gidermek amacıyla Çölyak Derneği ile birlikte yürüttüğümüz bir sosyal sorumluluk projesidir. 16-17 Mayıs tarihinde ekimi yapılmış ve gelişimi oldukça iyi durumdadır. Hasadı biçerdöverle çok rahatlıkla yapılabilmektedir. 120 kilogram civarında verim alınması beklenmektedir. Önümüzdeki yıllarda karabuğdayla ilgili çalışmalarımız inşallah devam edecektir. Bu projede emeği geçen herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür ederim" dedi.

Gerçekleştirilen hasat programına; Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş Çölyak Derneği ve Muş Alparslan Üniversitesi Çölyak ve Glütensiz Beslenme Topluluğu Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Züleyha Almaz, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Araştırmacı Dr. Ahmet Güneş, İl Özel İdaresi Tarımsal İşler Şube Müdürü Ahmet Ayman, akademik personel, Yıldız Tarım İşletmesi yetkilileri, STK temsilcileri, kurum amirleri ve personel ile üreticiler katıldı.