Siyaset

CHP'den 7 Suriye toplantısı, 7 öneri

CHP Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Suriye'yle ilgili 7 toplantı yaptıklarını belirtti. Bağcıoğlu, partisinin Suriye önerilerini sıraladı.

Abone Ol

 Cumhuriyet Halk Partisi Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, başta Suriye'deki gelişmeler olmak üzere milli güvenlik alanına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

SURİYE GÜNDEMLİ 7 TOPLANTI

Geçtiğimiz bir ay içerisinde üçü Milli Güvenlik Danışma Kurulu, üçü Dış Politika Koordinasyon Kurulu toplantısı olmak üzere Suriye gündemli toplam 7 toplantı yaptıklarını belirten Bağcıoğlu, son Parti Meclisi toplantısının tek gündeminin de Suriye olduğunu söyledi.

Suriye meselesinin Türkiye'nin milli menfaati olduğunu belirten Bağcıoğlu, “Türkiye'nin milli menfaati söz konusu olduğunda doğruya doğru yanlışa yanlış diyoruz” ifadesini kullandı.

CHP'NİN SURİYE ÖNERİLERİ

Suriye'deki gelişmelerin çok hızlı ilerlediğini belirten Bağcıoğlu, “Ayağı yere sağlam basacak, hedefleri ortaya koyacak ve bu hedeflere ulaşması için iktidarı yönlendirecek bir tutum içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi. Suriye'deki son gelişmelere ilişkin bazı milli güvenlik hedeflerini de şöyle sıraladı:

“-Suriye’nin toprak bütünlüğü, siyasi birliği ve devlet egemenliğinin hâkim kılınması

-1 Mart 2025’ten sonraki süreçte Suriye toplumunun tüm bileşenlerinin merkezi -yönetimde yer alması

-Doğal kaynaklardan tüm Suriyelilerin yararlanması

-Hudutların merkezi yönetim emrindeki silahlı kuvvetler tarafından korunması

-Türkiye’ye yönelik Suriye kaynaklı hiçbir tehdide izin verilmemesi

-Suriye’de konuşlu askeri birliklerimizin bekası ve emniyetinin sağlanması

-Türkiye’ye yönelik yeni düzensiz göç akımlarının engellenmesi, Türkiye’de bulunan düzensiz göçmenlerin teşvik edilerek bir program dahilinde Suriye’ye geri gönderilmesi”

SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜYLE İLGİLİ İKTİDARA ÖNERİ SUNULACAK

Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerinin de partisinin gündeminde olduğunu kaydeden Bağcıoğlu, Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Kurulu toplantısı yaptıklarını söyledi. Bu kurulun çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bağcıoğlu, çalışmaların devam ettiğini ve iktidara bu konuda bir öneri sunacaklarını ifade etti.

TEHDİT VARSA, ŞARTLAR UYGUNSA OPERASYON YAPILABİLİR

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine operasyon hazırlığında olduğu ve hedefin Kobanê olduğu iddialarına değinen Bağcıoğlu, “Eğer askeri gereklilikler, bir ihtiyaç varsa operasyon olacak tabii. Ama askeri gerekliliklerin iyi ortaya koyulması lazım. Onu da Milli Savunma Bakanlığı ve diğer organlar değerlendirmeye çalışıyorlar” dedi.

Suriye'ye operasyon konusundaki kriterlerinin PYD'nin Türkiye'ye tehdit oluşturması olduğunu kaydeden Bağcıoğlu, “İster PYD ister HTŞ'nin farklı birleşenleri ister DEAŞ ister Esad rejiminden kalanlar; Türkiye'ye hiçbir tehditin oluşmaması gerekir. Askeri gereklilik ve güvenlik ihtiyaçları çerçevesinde faaliyetler yürütüldüğünü düşünüyorum. Türkiye'ye bir tehdit değerlendirmesi varsa, bir silahlı güç orada namlusunu Türkiye'ye çevirdiyse harekatın değerlendirmesinden daha doğal bir şey yok. O bölgede bir varlık devam ediyorsa şartlar da uygun olursa harekat yapılabilir” diye konuştu.

Bağcıoğlu, şöyle devam etti: “A, B, C örgütü diye kısıtlamaya gerek yok. Belki 2-3 oluşum aynı anda Türkiye'ye tehdit oluşturabilir. Belki bir üçüncü devlet oluşturabilir. Dolayısıyla bu askeri gereklilik çerçevesinde değerlendirilir. Şu anda kimin tehdit oluşturacağını konuşmak için çok erken. Dolayısıyla tehdidi bir örgütle sınırlandırmayıp, Türkiye için genel olarak değerlendirmekte fayda var.”

BAHÇELİ MUHTEMELEN SURİYE'DEKİ GELİŞMELERİ BİLİYORDU

Suriye'deki gelişmeler konusunda CHP'ye herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını belirten Bağcıoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin son çıkışlarını hatırlatarak “Muhtemelen biliyorlardı. En azından Sayın Bahçeli. Bir anda ortaya çıkan Abdullah Öcalan açılımıyla bunu birleştirdiğinizde 'muhtemelen haberi vardır' diye düşünüyorum” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in de bilgilendirilmesi gerektiğini kaydeden Bağcıoğlu, “Devlet işleyişini bilen biri olarak ve geçmiş devlet uygulamalarını bilen biri olarak şiddetle tavsiye ediyorum” dedi. Bağcıoğlu, devletle Ana Muhalefet Partisi arasında daha sıkı ilişkiler olması gerektiğini kaydetti.

TÜRKİYE RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINDA DENGELİ BİR POLİTİKA UYGULUYOR

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Bağcıoğlu, “Türkiye tarafından gayet dengeli ve tarafsız bir politika uygulanmakta” dedi.  Rusya'nın Suriye'deki üslerini boşaltmak için Baltık Denizinden çıkarma gemisi gönderdiğini, gemilerini Karadeniz'den indiremediğini belirten Bağcıoğlu, Montrö Sözleşmesinin önemine vurgu yaptı. Montrö Sözleşmesini savundukları için ceza alan emekli subayların aldığı cezanın adaletsizliğine de dikkat çekti.

CHP'DEN KIRMIZI KİTAP HAZIRLIĞI

CHP'nin bir Milli Güvenlik Politika Belgesi hazırladığını da kaydeden Bağcıoğlu, henüz taslak aşamasında olan bu çalışmanın yakında tamamlanacağını sözlerine ekledi.