Gündem

CHP’li ilçe belediyesinin işten çıkardığı işçilerin eylemi sürüyor

Tunceli'nin Nazımiye ilçe belediyesi, mali durumdan kaynaklı işine son vermek zorunda kaldığı 15 işçinin eylemi 24 gündür devam ediyor.

Abone Ol

CHP’li Nazımiye Belediyesi bahçesinde önünde oturarak direnişe başladıklarını duyuran işçiler, haklarını alana kadar eyleme devam edeceklerini söylüyor.

31 Mart Yerel seçimlerinin ardından Belediye Başkanlığını CHP’li Cafer Kırmızıçiçek’ten 16 milyon 798 bin lira borç ile devralan yeni belediye başkanı Emrah Tekin, belediyenin içinde bulunduğu mali durumunun kötüleşmesinden kaynaklı olarak maaşları ödeyemediğini ve ayrıca personel gider oranlarının yüzde 40’ı aşımından kaynaklı olarak 15 işçinin iş akdini fesh etmek zorunda kaldığını açıklamıştı.

İşten çıkarılmalarının  ardından ekonomik olarak büyük sorunlar yaşamaya başladıklarını belirten işçiler gerekli fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını, CHP Genel Başkanlığının da soruna el atarak yeniden işe dönmelerini sağlamalarını istiyor.

Bin 600 nüfusa sahip olan Nazımiye ilçesinin her geçen gün nüfusunun azaldığını belirten işçiler, işsiz kalmaları nedeniyle başka şehirlere göç etmeyi düşünüyor.

Her gün belediye parkında aileleriyle birlikte bir araya gelerek işe geri alınmayı bekleyen işçiler, yetkililerin sorunlarına bir an evvel çözüm bulunmasını bekliyor.

“İşten çıkartılanlar olarak çok zor durumdayız, CHP soruna çözüm bulsun”     

İşçi Ferhat Çevik, “Başkan başladıktan üç ay sonra bizi işten çıkardı. Bizi mali durumdan ötürü işten çıkardığını söyledi. Bizde bu mali durum sadece bize mi işliyor, siz yöneticisiniz siz bu yönetime talip oldunuz bu sizin için geçerli dedik. Bu bizim suçumuz değil bu size ait bir şey dedik. İşten çıkarıldığımdan beri direniyoruz. Biz tekrar işe geri almasını istedik, çocuklarımız var, arkadaşlarımızın çocukları var zor durumdayız” dedi.

Özgür Gökbaş, “Başkan bize diyor ki para olmadığı için sizi işten çıkarıyor. Biz de diyoruz ki biz 15 insan bu işten çıktığımız zaman bu insanlar çocuklarıyla nereye gidecek.  Buranın nüfusu zaten azalmış bir de bu insanlar burdan giderse nereye gidecekler, biz nereye gidelim biz bekliyoruz yatırım olsun, fabrika yok bir şey yok. Buradaki istihdamı başkanın sağlaması gerekiyor” diye konuştu.

Nuran Uz, “İki buçuk yıldır belediyede çalışıyordum ancak seçimlerden sonra başkanımız değişti, yeni başkanımız bizi hiçbir şekilde dinlemeden işimize son verdi. Nazımiye küçük bir yer kadın olmak zor. Çalışabileceğimiz çok fazla alan yok. Kadın olarak zor durumdayız. Başkanın tekrar bizi işe iade etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“31 personel alınması hayatın olağan akışına aykırıdır”

Nazımiye Belediyesinin borcundan ötürü yakın zamanda hizmet veremeyecek noktaya gelme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu için işçi çıkarma kararı almak zorunda kaldıklarını ifade eden Nazımiye Belediye Başkanı Ali Emrah Tekin, “1 Nisan 2024 itibariyle sağ olsunlar Nazımiyelilerin teveccühüyle belediye başkanı seçildim. O süreç içinde belediyeyi devraldıktan sonra belediyenin mali sıkıntıları içinde olduğunu biliyorduk ama belediye kapalı kutu olduğu için bu denli bir borca sahip olduğunu tahmin etmemiştik. Devraldığım tarih itibariyle 16.798.33 borcumuz vardı.1977 yılından 2022 Mayıs ve Nisan ayına alınmış toplam 43 personel alınmış bir belediyeye o süreçten sonra toplamda 31 personel alınması hayatın olağan akışına aykırıdır” ifadesine yer verdi.

“İlçede hizmetin kesilmemesi için bu kararı almak zorunda kaldım”

Başkan Tekin, “Bu ekonomik olanaksızlıklarla ve bu borçlanmayla bunun devamlılığı da mümkün değildir. Bundan üç ya da beş ay sonra belediye asli hizmetleri bile yerine getiremez bile olabilir, yani  bu riski almamak ve Nazimiyeli hemşerilerimize hizmet sunabilmek adına aslında bu kararı almış oldum bunları da kamuoyunun ve hemşerilerimizin takdirine sunmak istiyorum. Burada tercihen yapılmış belediyenin imkanları olanakları  var da biz tercihen bir işçi çıkarımına gitmiş değiliz. Tercihen biz bu arkadaşları çıkaralım yeni arkadaşlar alalım bir hesabımız yok. Zaten bu durumda bunu yapamayız” dedi.