CHP'nin Hazine ve Maliye'den sorumlu gölge bakanı Yalçın Karatepe ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir araya geldi. Görüşme 4 saat 15 dakika sürdü. Karatepe görüşmede 4 talep ilettiklerini söyledi. Bu talepleri, asgari ücrete ara zam, emekli aylıklarına ciddi artış, tarımsal desteklerin artırılması ve vergide adaletsizliğin giderilmesi olarak açıklayan Karatepe, “Biz temsil ettiğimiz kitlelerin haklarını savunmak ve bedeli ödeyenin vatandaş olmaması için bu görüşmeyi gerçekeltirdik.” dedi. AK Parti adına görüşmeye ilişkin açıklama ise Sözcü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, "Burada gündeme getirilen konular hükümetin zaten bildiği, bakanlığın zaten üzerinde çalıştığı konular. Herkes öneri getirebilir. Ekonomi yönetimimiz de ne yaptığını biliyor ve öngördükleri takvim kusursuz bir şekilde işliyor. Mehmet Bey ekonomi vizyonumuzu talep üzerine paylaşmış oldu." diye konuştu.
Bakan Şimşek, görüşmenin ardından Karatepe'yi aracına kadar uğurladı.
KARATEPE: 4 ANA TALEP İLETTİK
Karatepe görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.
“Biz iktidarın milletin yaşadığı ekonomik yıkımdaki sorumluluğna ortak olacak değiliz.” diyen CHP’li Karatepe, “Biz temsil ettiğimiz kitlelerin haklarını savunmak ve bedeli ödeyenin vatandaş olmaması için bu görüşmeyi gerçekeltirdik.” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e 4 ana talep ilettiklerini anlatan CHP’li Karatepe, “Asgari ücrete ara zam, emekli aylıklarına ciddi şekilde artış yapılması, tarımsal desteklerin artırılarak yüzde 1 oranında çiftçilere ödenmesi ve ekonomide önemli sorunlardan birisi olarak gördüğümüz vergide adaletsizliğin giderilmesi.” şeklinde konuştu.
Karatepe, “Ancak 4 saatin sonunda acı reçeteyi yine vatandaşa çıkaran anlayışlarında bir değişim iradesi olmadığını maalesef gördük.” diye konuştu.
"ASGARİ ÜCRETE ARTIŞ ZORUNLULUK"
Enflasyonun yüksek seyrettiği dönemde, asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılmamasını reddettiklerini söyleyen Karatepe, “Bu artışın yapılmasının bir zorunluluk olduğunu, sayın bakana ifade ettik.” dedi.
Emekli aylıklarında artışın zorunluluk olduğunu ifade eden Karatepe, “Yasadan gelen enflasyon kadar artışı yapmak zorunda olsalar da biz bunun yeterli olmadığını, bunun üzerinde bir artış yapılmasını, büyüme rakamı kadar ilave artış yapılması gerektiğini söyledik.” şeklinde konuştu.
MEMUR MAAŞLARI
Durumun memur emeklileri açısından çok daha olumsuz olduğunu ifade ettiklerini söyleyen Karatepe, şöyle devam etti:
“Memur emekli aylıklarındaki artış; enflasyon farkı+sözleşmeden gelen diye bir ifade kullanılıyor biliyorsunuz… Yılın ilk yarısında sözleşmeden gelen kısım, ilk 6 ayda ortaya çıkacak enflasyon verisinden düşüldükten sonra, ikinci 6 aylık döneme gelen döneme gelen sözleşme farkı eklenecek. Böyle bir uygulamanın yapılması durumunda memur emeklilerinin alacağı ücret artışı yüzde 20 seviyesinde kalacaktır. Bunun yetersiz olduğunu ifade etmek isterim.”
"YÜKSEK GELİR GRUPLARINDAN YÜKSEK VERGİ ALINMASI GEREK"
Karatepe, “Biz sayın bakana vergide adaletin sağlanması için vergilerin yüksek gelir gruplarında yer alanlardan yüksek oranda vergilendirilmesi gerektiğini ifade ettik.” dedi.
YURT DIŞINA ÇIKIŞ HARCINA ARTIŞ YAPILACAK MI?
Karatepe, Şimşek’le görüşmesinde yurt dışı çıkış harcına yapılacağı iddia edilen artışı da gündeme getirdiğini söyledi.
“Bunun doğru olmadığını, vatandaşın seyahat özgürlüğünü kısıtlayan bir uygulama olduğunu ifade ettim.” diyen CHP’li Kartepe, “Ama bu konuda sayın bakandan somut bir değerlendirme duymadım. Anladığım kadarıyla tasarı üzerinde çalışmalarını tamamlamamışlar.” diye konuştu.
ÖMER ÇELİK: HERKES ÖNERİ GETİREBİLİR
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısı devam ederken açıklamalarda bulundu.
Çelik, Şimşek-Karatepe görüşmesine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Biz özgüvenli bir hükümete sahibiz. Ekonomi konusunda uyguladığımız Orta Vadeli Program'da hem Türkiye'nin doğru kazanımlar elde etmesi, hem de dünyaya Türkiye ekonomisiyle ilgili doğru mesajlar verilmesi ve doğru sonuçlara ulaşılması için gereken sonuçları üretiyor. Bununla ilgili bilgi almak isteyen olursa tabii ki bakanlarımız bu bilgileri verirler. Burada gündeme getirilen konular aslında size açıkça söyleyeyim bunlar hükümetin zaten bildiği, bakanlığın zaten üzerinde çalıştığı konular. Bir şey gündeme getiriliyor muhalefet tarafından zaten gündemde olup da yapılırsa 'Biz gündeme getirdik de yapıldı' deniliyor, eğer onlar gündeme getirmiş de yapılmamışsa 'Biz söyledik yapılmadı deniyor.' Bugünkü görüşmede de değerli bakanımız Mehmet Şimşek Bey basına kulis olarak verilen konularda hükümet olarak ne yaptığımızı hangi adımları attığımızı hangi sonuçları ürettiğimizi hem Türkiye'nin kendi geçmişteki uygulamalarıyla mukayeseli bir biçimde hem de dünya örnekleriyle mukayeseli bir biçimde paylaşmış oldu. Onlar bir açıklama yapmışlar; 'Biz öneri getirdik ama çok kabul görmedi' diye. Herkes öneri getirebilir sonuçta gündemine hakim bir hükümet var. Ekonomi yönetimimiz de ne yaptığını biliyor ve öngördükleri takvim kusursuz bir şekilde işliyor, sonuçlara daha iyi neticeler elde ederek ulaşıyorlar. Meclis'te grubu bulunan partilerden bakanlarımızdan bilgi almak isteyenler olursa tabii ki onlara muhalefet partilerine gereken bilgiler veriliyor. Mehmet Bey ekonomi vizyonumuzu talep üzerine paylaşmış oldu. Bundan sonrasında da politikalarımıza güçlü bir şekilde güçlü sonuçlar üreterek devam edeceğiz."