Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), tüzük değişikliklerinin gerçekleşeceği kurultayına bugün başlıyor. Tüzük Komisyonu'nun hazırladığı taslak, Parti Meclisi üyeleri ve milletvekilleri tartıştı, öneriler eleştiriler sunuldu. Bugün ve yarın taslağa son şekli verilecek ve CHP'nin tüzüğü delegelerin oylarına sunularak değiştirilecek.

PROGRAM HAZIRLIK KOMİSYONU BİR YILA YAKIN ÇALIŞMA YÜRÜTECEK

CHP, tüzük değişikliğinin ardından parti programını güncellemeyi gündemine alacak. CHP'nin 'ilkeleri', 'politik manifestosu' ya da 'siyasi vizyon belgesi' olarak da tanımlanabilecek programın değişikliği için çalışmaların ilk adımları kurultayın son iki gününde atılacak. Delegelerin de katılımıyla atılacak bu ilk adımların ardından Program Hazırlık Komisyonu, program değişikliği için bir yıla yakın sürecek bir çalışma yürütecek.

Program Hazırlık Komisyonu tıpkı Tüzük Hazırlık Komisyonu gibi il örgütlerinden birer temsilci, üç Parti Meclisi üyesi ve iki milletvekilinden oluşacak. Bir yıl boyunca sürecek program çalışmalarını bu komisyon yürütecek.

'CHP'NİN İKTİDAR PROGRAMI HAZIRLANIYOR'

CHP'nin mevcut programını, değişen dünya koşullarına ve Türkiye'nin değişen ihtiyaçlarına göre güncelleme amacı taşıdıklarını ifade eden CHP yetkilileri bu programın 'CHP'nin İktidar Programı' olacağını kaydetti.

CHP'nin iktidara çok yakın olduğunu söyleyen bir parti yetkilisi, “Bu sadece CHP'nin değil Türkiye'nin programı, vizyonu, gelecek hayalini içerecek bir belge olacak. Nasıl bir Türkiye hayal ettiğimizin, nasıl bir Türkiye var edeceğimizin belgesi olacak. Bu yüzden sorumluluğumuz çok fazla” dedi.

'HERKES BİRBİRİNİ DUYACAK, SÜRE SINIRI OLMAYACAK'

7-8 Eylül'de Tüzük Kurultayı'nın devamında yapılacak tartışmaların mümkün olan en katılımcı yöntemle ilerlemesi için de hazırlıklar sürüyor.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, katılımcılığın önemine vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Herkesin birbirini duyduğu, delegenin birbirinin gözünün içine bakarak birbiriyle konuştuğu, fikrini söylemekten çekinmediği, özgürce fikir beyan ettiği, istişare ve müzakere ettiği, en nihayetinde de ortak karar verdiği bir zemini işletiyor olacağız. Çünkü Türkiye hayalimiz bu bizim.”

Bir sene boyunca yürütülecek program çalışmalarının usulü ve içeriğinin konuşulacağı 2 gün sürecek toplantılar için kurultay salonunda yuvarlak masalar kurulacak. Her masada farklı konu başlıkları tartışılacak ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel dahil tüm delege, il örgütü temsilcileri, milletvekilleri, PM üyeleri katkı sunacak. Konuşmalarda herhangi bir süre sınırı olmayacak.

4 AYRI YUVARLAK MASA KURULACAK

Çalışma masalarında Türkiye’nin sorunlarına ve küresel gelişmelere dair değerlendirmeler eş zamanlı olarak ele alınacak. Bu amaçla 4 ayrı masa kurulacak.

DEMOKRASİ VE ADALET MASASI

Kurulacak masalardan birinde demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet, yeni katılımcılık modelleri, temel hak ve özgürlükler, aşırı sağın yükselişi ele alınacak. Bu masada ayrıca tüm bu başlıklarda sosyal demokrasinin etkisi, rolü gibi konularda ele alınacak.

EKONOMİK KALKINMA, YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM

İkinci masanın başlıkları ise ekonomik kalkınma, kalkınmanın kapsayıcılığı, yeni sanayi politikaları, yeşil ve dijital dönüşüm, makroekonomik istikrar, küresel ekonomi olacak.

SOSYAL DEVLET, SOSYAL POLİTİKA

Sosyal devlet, sosyal politika, kamusal haklar, yeni çalışma modelleri, toplumsal cinsiyet eşitliği temaları da üçüncü çalışma masasında tartışılacak.

GÖÇ KRİZİ, TÜRKİYE DIŞ POLİTİKASI

Dördüncü çalışma masasında göç krizi, jeopolitik gelişmeler, küresel gelişmeler ışığında Türkiye dış politikası, bölgesel çatışmalarda arabuluculuk, diplomasi ve müzakere gibi temalar ele alınacak.

Kaynak: GAZETE DUVAR