NEVZAT ALTER  / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Irak sırında bulunan Derecik ilçesinde yaşayan  Reşit Kaya isimli çiftçi, 2 bin 500 küçükbaş ile 150 büyükbaş hayvanı bulunuyor. Bölgedeki hayvancılığın bitmemesi için 2 bin rakımda 2 farklı noktaya güneş enerji paneli kurdu. Kurduğu panel sayesinde elde ettiği enerjiyle hidrofor kullanarak 5 kilometreden hayvanları için su getirirken, 10 çobanın da elektrik ihtiyacını karşılıyor.

İlçede 2 bi 500 koyun besiciliğini yapan ve bölgedeki tek çiftçi olan Reşit Kaya, yaylalarda su olmadığından hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ifade etti. 

Kaya, Hakkari Valisi Ali Çelik'e ve İl Özel İdare yetkililerine bölgedeki köy ve yaylalarda susuz kalan hayvanlar için acilen sondaj aracının alınması ve su sıvatlarının verilmesi çağrısında bulundu.

Hayvancılığın bitmemesi için elinden geleni yaptığını belirten Çİftçi Kaya, “Derecik ilçesinde hayvancılığı sürdürmek için her türlü imkanları sağlıyorum. Bölgede hayvancılığın devamı için 2 bin rakımda iki noktaya panel kurdum. 10 çobanımız için elektrik imkanını sağladık. Kaldıkları sürece televizyon, telefon ve aydınlatma gibi ihtiyaçlarını gideriyorlar. 5 km uzaklıktan yaylaya su taşımak için güneş enerjisi sistemini kurarak dereden hortumlarla hayvanlara su taşımaya çalışıyorum ama derenin suyu sıcak olduğu için hayvanlar hastalanıyor. Hayvancılığın bitmemesi için acilen sondaj yapılarak su kuyularının açılması gerekiyor. Bizde yetkililerden bölgemize hayvancılık için su kuyusu yapılmasını istiyoruz.  İnşallah elimizden geldikçe bölgede hayvancılığı sürdüreceğiz” dedi.

Editör: Erkan Çobanoğlu