ÇUKURCA - Üzümlü Sınır Kapısı, Hakkari’nin Çukurca ilçesinde 2013 yılında açılıp 2015 yılında yolcu ve araç geçişlerine başladı. Yılda 40 binden fazla araç ile 450 binden fazla yolcunun geçtiği  Üzümlü Sınır Kapısı’nda geçişlerin uzun sürmesi vatandaşları mağdur ediyor. 

Sınır Kapısı’ndan dün geçiş yapan muhabirimiz Bilal Tinar, gözlemlerini ve vatandaşların taleplerini Yüksekova Halkın Sesi’ne değerlendirdi. 

Perşembe günü Derecik Sınır Kapısı’ndan çıkış yaptığını ve gayet rahat çıkış yaptıklarını anlatan Tinar, “Derecik’te de sürekli yoğunluk olduğunu ancak geçiş yaptığımız saatte yoğunluğun azaldığını öğrendik. Geçiş yaptığımızda gayet rahat ilerledik. Dün ise Çukurca’dan giriş yaptık. Ancak bizim için resmen çileye döndü. Araç kuyruklarına takılmamak için sabah 05:00 gibi yola çıktık ve 07:30’da kapıya vardık. O saate rağmen önümüzde bir sürü araç vardı. Mesainin açılması ile beraber araç geçişleri başladı. Ve saat 07:30’da başlayan geçiş serüvenimiz, saat 15:00’a kadar sürdü. Her iki tarafta arama uygulamalarının uzun sürmesi nedeniyle yaklaşık 7 buçuk saat beklemek zorunda kaldık. Vatandaşların büyük çile çektiğini gördük. Normal güzergahımız 5 saat sürerken kapıdan geçme süremiz 7 buçuk saat sürdü” dedi.

"ARAMA UYGULAMALARININ HIZLANDIRILMASI LAZIM"

Arama uygulamalarında özellikle yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin çok bekletildiğini kaydeden Tinar, “Maalesef bazı vatandaşlarımız da kendilerine tanınan miktarda eşya getirmiyor. Kimisi daha fazla getirmeye çalışıyor. Bu da doğal olarak aramaların titizlikle yapılmasına neden oluyor. Bu konuda vatandaşlarımızın da duyarlı olması ve kendilerine tanınan hak kadar malzeme getirmeleri gerekiyor. Tabi yetkililerin de çözüm bulması lazım. Çünkü hiç eşya getirmeyen, sadece gezme amaçlı giden vatandaşlar da saatlerce beklemek zorunda kalıyor. Yaz sıcaklıklarını düşünürsek bu beklemeler eziyete dönüşebilir. Arama uygulamalarının hızlandırılması, daha pratik hale getirilmesi lazım. Hem orda görev yapanların iş yükü azalır, hem vatandaşlar daha hızlı geçiş yapar. Umarım bu konuda vatandaşların mağduriyeti göz önüne alınıp kalıcı çözümler getirilir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ