Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı kabineye çevrilmişti. Yeni kabinede kimlerin olacağına dair kulisler özellikle son bir hafta son derece hareketliydi.
Hemen her saat başı yeni bir kabine listesi sosyal medyada dolaşmaya başladı, televizyon yorumcularının, köşe yazarlarının kimlerin bakan olacağına dair tahminlerinin ardı arkası kesilmedi. Erdoğan, Meclis’te yemin ederek resmi olarak göreve başlamasının ardından Çankaya Köşkü’nde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıkladı.
14 Mayıs seçimi sonucunda milletvekili olan bakanlardan bazılarının -kulislere göre Hulusi Akar, Mevlüt Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu’nun- Erdoğan’ın talebiyle milletvekilliğinden istifa edeceği ve bakanlık görevlerini sürdürecekleri iddia edilmişti. Ancak bu iddia gerçekleşmedi ve milletvekili olan bakanların hiçbiri kabinede yer almadı. Böylece Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin neredeyse tamamı değişmiş oldu.
KOCA VE ERSOY İLE DEVAM
Kabinede görev yapmaya devam edecek iki isim milletvekili adayı olmayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy oldu. Böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesindeki 18 bakandan 16’sı değişmiş oldu.
MEHMET ŞİMŞEK EKONOMİNİN BAŞINDA
Kulislerde en çok konuşulan isimlerden birisi eski maliye bakanlarından Mehmet Şimşek’ti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden bir süre önce Şimşek’le görüşerek ekonominin başına geçmesini istediği, Şimşek’in bu teklifi kabul etmediği yönündeki bilgiler kulislere yansımıştı.
Ancak seçimin sonuçlanmasının ardından Erdoğan ve Şimşek’in birlikte birkaç programda fotoğraf vermesi Şimşek’in yeni dönemde Erdoğan’ın yanında yer alacağı yorumlarını güçlendirdi. Pek çok ekonomi uzmanı, Şimşek’in ekonomi yönetimine ilişkin bazı şartlarla geleceğini ve piyasalardaki yansımalarının da olumlu olacağını ifade etmişti. Beklenen oldu ve Şimşek, Nureddin Nebati’nin yerine Hazine ve Maliye Bakanlığının başına geçti.
ERDOĞAN’IN 'YOL ARKADAŞI' CEVDET YILMAZ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI
Kamudan siyasete geçen ve AK Parti’nin kuruluşundan bu yana milletvekilliği, parti yöneticiliği, bakanlık, Başbakan Yardımcılığı dahil pek çok kritik görevde bulunan Cevdet Yılmaz, son olarak Meclis’te Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyordu.
Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişin ardından kabineye eklenen bu yeni makamda ilk günden bu yana Fuat Oktay oturuyordu. Oktay’ın yerine siyaset hayatının başından bu yana Erdoğan’ın yanında olan Cevdet Yılmaz geldi. Yılmaz ve Mehmet Şimşek’in de birbirine yakın iki isim olduğu değerlendirmesi yapıldı.
BİR DÖNEM SONA ERDİ: SOYLU’NUN YERİNE YERLİKAYA
Türkiye’nin son dönemine damga vuran uygulamalarıyla, hakkında çıkan haberlerle akıllara kazınan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 7 yılın ardından bu görevinden ayrıldı. Soylu’nun yerine İstanbul Valisi Ali Yerlikaya getirildi.
BOZDAĞ'IN YERİNE YILMAZ TUNÇ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yerine de AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç getirildi. Önceki dönem Bartın Milletvekili olan Yılmaz Tunç, Meclis Adalet Komisyonu Başkanlığı görevini de yürütmüştü.