YÜKSEKOVA

Dem Parti İlçe Örgütünden duyarlılık çağrısı

Dem Parti Yüksekova İlçe Örgütü İlçede son zamanlarda yaşanan kavgaların aşiretsel boyutlara ulaşması nedeniyle bir yazılı açıklama yayımladı.

Abone Ol

Dem Parti Yüksekova İlçe Örgütü tarafından yayımlanan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gever halkı yaslandığı büyük tarihsel mücadele geleneğiyle ve direniş kültürüyle bu halkın en onurlu damarlarından biridir. Gever sadece bir kent değildir. Aynı zamanda politik ve kültürel kimliğinden hiçbir koşulda vazgeçmemiş ve insanların birbiriyle barış içerisinde yaşadığı özel bir yaşam alanıdır. En zor dönemlerinde bile öz değerlerini sonuna kadar sahiplenmiş, dayanışmayı güçlendirmiş bir yaşam alanıdır.

Bu tarihsel kültüründen dolayı egemenlerin her türlü oyun ve özel politikalarla yöneldiği buna rağmen bir türlü sonuç alamadığı bir yer olmuştur. Bu gün hepimizin kendi öz değerlerine, politik geleneğimize ve tarihsel mirasımıza sahip çıkma günüdür! Bu, hepimizin temel sorumluluğudur. 
 
Bu gün bir takım güçler Gever’in aşiretsel yapılardan oluşan sosyolojisi ile oynamakta ve kendi kirli hesaplarına Gever halkını kurban etmek istemektedirler. Aynı köyde çok farklı aşiretlerden insanların yaşadığı bu kentte ailesel, gruplaşma, bölgesel ve aşiretler üzerinden toplumsal bir kamplaşma ve yapay çatışmalar yaratılmak istenmektedir. Tarihi boyunca farklı aşiretlerin toplumsal dayanışma ile bir arada bulunduğu Gever’de bu gün yaratılmak istenen şey bu dayanışmayı tamamıyla ortadan kaldırıp toplumsal bütünlüğümüzü parçalamaktır.  
 
Son dönemlerde iki kişi arasında bile yaşanan en ufak bir tartışmayı aileye, köye ve bir aşiret kavgasına dönüştürmeye çalışan, aşiret adı altında festival, toplantı ve dernekleşmeye giden her türlü girişim art niyetlidir. Kürtlerin dili, kültürü ve varlığına karşı bu kadar amansız bir tasfiye yaşanırken ulusal hakikatimizi aşiretsel ve kişisel hesaplarına kurban etmek isteyenlere Gever halkı geçit vermeyecektir! Aşiret kültürü bizim hakikatimizdir ama bu kültür hiçbir zaman bizi bölen ve birbirimize düşüren bir hakikati olmamıştır. Aşiretlere değil aşiretçiliğe karşıyız. Bu topraklarda yaşayan her aşiret, her aşiret mensubu, rûspî ve kanaat önderi elbette bizim değerlerimizdir. Ama bu değerleri Kürtlerin ulusal kimliğinin üstünde tutma girişimlerini kabul etmememiz mümkün değildir.
 
En ufak bir sorunda bütün aşireti harekete geçirmeye çalışan ve bunun üzerinden güç devşirmeye çalışan anlayış ve yaklaşımlar ilk önce Gever halkı tarafından mahkum edilmelidir! Aşiret içi ve aşiretler arası dayanışmanın yerine aşiretler arası çatışmayı körükleyen anlayışlara karşı mücadele etmek her yurtseverin en önemli görevidir. Bu konuda gençliği ve aileleri duyarlı olmaya çağırıyoruz. 
 
Bu halkın öz değerlerine ve toplumsal bütünlüğüne yönelmiş bu girişimlerin hiç biri masum değildir. Belli bir politik hedefi olan bu güçlerin hedeflerine ulaşamaması için bütün Gever halkını ve kentin bütün demokratik dinamiklerini ortak tutum almaya çağırıyoruz! 
 
Gever, büyük bir tarihsel mücadele ile yaratılmış değerleri ve direniş mirasını onurla taşımış ve hala taşıyan bir yerdir. Psikolojik savaş aygıtının her türlü kirli politikalarına çanak tutan anlayış ve tutumları Gever halkı dün olduğu gibi bu gün de mahkum edecektir! Bu konuda bütün Gever halkını tekrar duyarlı olmaya ve bu oyunu bozmaya davet ediyoruz" denildi.