Yerel

Dem Parti'nin ''Kayyuma Hayır'' yürüyüşü Hakkari'de son buldu

Hakkari Belediyesine kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla başlatılan ‘İradeye Saygı’ 'Kayyuma hayır' yürüyüşü Hakkari’de yapılan açıklama ile son buldu.

Abone Ol

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınıp görevden el çektirilerek yerine kayyum atanmasına karşı başlatılan protesto eylemleri kapsamında 30 Haziran’da başlatılan yürüyüş Hakkari’de sona erdi. 9 gündür Van’dan Hakkari’ye doğru kesintisiz bir şekilde devam eden yürüyüşe Dem Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Milletvekilleri Türkiye’nin farklı kentlerinden sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Dün Depin tatil köyünde geceyi geçiren yürüyüşçüler oradan yürüyüşü başlatıp Hakkari Valiliği önünde bitirdi.

Burada açıklamada bulunan Hatimoğulları, Van'dan Hakkari'ye kadar kesintisiz yürüyüş yaptıklarını 9 günlük yürüyüşlerinde İstanbul'dan, Tekirdağ'dan, İzmir'den, Ankara'dan, Çukurova'dan, Türkiye'den dört bir yanından insanların iradeye saygı talebinde bulunduklarını belirterek, Mehmet Sıddık Akış'ın hakkında karar verilmeden belediyeye görevlendirme yapıldığını  ve bu kararın haksızlık olduğunu söyledi.

Manisa Kula'da belediye başkanını gözaltına alınıp tutuklandığını, yerine belediye meclis üyelerinin belediye başkanını seçtiğini ifade eden Hatimoğulları konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;

'Hakkari'de Belediye meclisimiz toplandı. Eş başkan Viyan Tekçe başkan vekili olarak seçti. Şu anda yapılması gereken Viyan Tekçe arkadaşımızın belediye eş başkanımızın resmi atamasının gerçekleşmesidir. Buraya kayyım atandığı andan itibaren de hem Hakkari'de hem Türkiye'de alanlardaydık, meydanlardaydık. Nüfus ve ekonomi olarak Türkiye'nin çeyreği olan İstanbul'da bütün demokrasi güçleriyle hep beraber belediyelerimize sahip çıkma, iradeye sahip çıkma nöbetimiz devam ediyoruz. 9 günlük yürüyüş boyunca bazı arkadaşlarımızın ayakları su topladı, bazı arkadaşlarımızın çeşitli hastalıkları vardı, bazı arkadaşlarımızın yaşı ilerdeydi ve bu sıcakta asfaltı eriten sıcakta insanlar yürümekten geri durmadı. Burada taleplerimizi bir kez daha özetliyoruz. Seçilmişlerini yerine atanmışı getiremezsiniz. Seçilmişin nasıl seçildiği, görevden nasıl alınacağı, nasıl yargılanacağı, görevden alınırsa şayet yerine kimin nasıl seçileceği Anayasa'da kelime kelime yazılmıştır. Burada bir kez daha diyoruz ki Anayasa uygulanmalıdır. Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeler uygulanmalıdır. Buradan bir kez daha haykırıyoruz. Nasırlı, su toplayan ayaklarımızla yürüyüş kolu olarak güneşten yanan tenimizle irademize sahip çıkıyoruz diyoruz ve kayyım derhal geri çekilsin Viyan Tekçe derhal başkan vekili olarak atansın. Bizler dün olduğu gibi bugün de sadece DEM Parti olarak değil Türkiye'deki bütün demokrasi güçleriyle, haktan, adaletten yana bütün kesimlerle irademize saygısızlık yapanlara karşı eylemlerimiz ve etkinliklerimiz devam edecek. Nöbetlerimiz devam edecek'' dedi.