Hatay Deprem Dayanışması, elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına ilişkin Samandağ Abdullah Cömert Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, çok sayıda kişinin yanı sıra Yeşil ve Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce de destek verdi. Açıklama yapan Hatay Deprem Dayanışması üyesi Gizem Güzel, depremden sonra afet bölgesinde faturalar süre belirtilmeden ertelenip depremden önceki borçlar ise kararnameyle silindiğini ancak adlarına ve adreslerine gönderilen toplu faturalarla borçların ertelendiğini gördüklerini kaydetti.
'BORÇLANDIRMAYI DURDURUN'
Bu faturaları ödemeyeceklerini ilan ettiklerini ifade eden Güzel, "Biz depremden sağ kurtulanlar, devlet tarafından günlerce yalnız bırakıldık, aç susuz dışarıda kaldık, çadır kıyafet ayakkabı bulamadık. Şehrimiz sokaklarımız evlerimiz yok oldu. İşyerlerimiz hastaneler kamu kurumları kullanılamaz duruma geldi. Çadır kentlerin dibine moloz döküldü, asbeste toza boğulduk. İlaçlama yapılmadı, yılanlar fareler ve tür patlaması olan sivrisineklerin içinde kalıyoruz. Yani yaşam durdu ama borçlandırma durdurulmadı! Biz sadece halktan halka dayanışmayla ayakta kaldık. Bir de 4 ayın faturalarını ödememizi kimse beklemesin! Bizlere reva görülen bu kirli planları topyekün reddediyoruz! Bizim kimseye borcumuz yok, esas yetkililer bizlere en temel haklarımızı borçludur! Elektrik, su, doğalgaz ve internet dağıtım şirketlerine çağrımızdır: Afet bölgesine fatura çıkarmayı acilen durdurun! Hükümete çağrımızdır; Bu faturalar iptal edilsin, bizim borcumuz olmayan bu faturalar dağıtım şirketlerine Saray’ın 1 günlük masrafıyla ödensin!"
'TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANMIŞ DEĞİL'
Yeşil ve Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise, depremin üzerinden aylar geçtiğini, evlerin işyerlerinin nasıl ve ne zaman yapılacağına dair iktidarın bir bilgi vermediğini belirterek, kuru gıda, hijyen, çadır ve konteyner ihtiyacı halen karşılanmamış olan yurttaşlara faturalar kesildiğine dikkat çekti.
'KÖYLÜLERİN GEÇİM KAYNAĞI KAMULAŞTIRILMAMALIDIR'
Kentte kamulaştırma sorununa da değinen Oruç, Gülderen Köyünde yapıldığı gibi Dikmece Köyünde de kamulaştırma yapılmak istendiğini söyledi. Bölgede çok sayıda hazineye ait arazi varken, verimli tarım-zeytinlik arazilerinin kamulaştırılmak istenmesine köylülerin karşı çıktığını dile getiren Oruç, "Köylülerin geçim kaynağı olan araziler kamulaştırılmamalıdır. Demografik yapının değiştirilmek istendiği endişesi yaşayan Samandağlıların bu endişelerinin gerekli açıklamalar yapılarak giderilmesi gerekir. Depremin faturası halka, depremden etkilenenlere yıkılmak istenilmekte; oysa bu ağır faturayı devlet ödemelidir. Dört ayı aşkın süre geçmesine rağmen birçok temel ihtiyaçları çözülmeyen yurttaşların omuzlarına yeni yükler yüklenilmemeli” diye konuştu. /mezopotamya ajansı