Mikroklima özelliğiyle birçok ürünün yetiştirilebildiği ilçede, üretim potansiyelinin değerlendirilmesi ve vatandaşlara yeni iş imkânlarının oluşturulması için başlatılan projeler kapsamında farklı büyüklüklerde 120 sera kuruldu. Salatalık, domates, biber, marul, karpuz ve kavun gibi ürünler yetiştiren yöre sakinleri ekonomiye katkı sağlıyor.

Irak sınırına sıfır noktadaki 1450 rakımlı Derecik ilçesinde tarım ve hayvancılık faaliyetleri hız kazandı. İlçe Tarım Orman Müdürlüğü yetkililerinin yönlendirmesi ile birçok kişi destek alıp, seracılığa başladı. Derecik'te Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın sağladığı destekle kurulan 9 sera, aradan geçen 5 yılda 120'ye ulaştı.
Derecik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde çalışan ziraat mühendisi Mahmut Kaplan, 30 dönüme kurulan bu seralarda yılda 2 kez ürün alındığını söyledi. Kaplan, 2023'te seralarda bin ton sebze yetiştirildiğini ve çiftçilerin bu ürünlerinin büyük bölümünü İl ve ilçelere satarak para kazandıklarını söyledi.

Kaplan, "İklim koşullarının uygun olduğu bölgede seracılık yapabiliriz diye düşündük. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile 9 tane sera açtık. 9 serada çok güzel verim aldık ve bu sayı kısa sürede 120'ye ulaştı. Bakanlığımızın destekleriyle ilçedeki seracılığı daha da yaygınlaştırmak ve geliştirmek istiyoruz. Derecik, şimdiden seracılık merkezi haline geldi. Burada yaşayanlara ayrıca seracılık ve gübrecilik konusunda eğitimler de veriyoruz " dedi.

Kaynak: MEHMET ÖZKAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ