Sağlık

Diyaliz teknikerlerinin sorunları meclis gündeminde

Dem Parti Hakkari Milletvekili Av. Onur Düşünmez Diyaliz teknikerlerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Abone Ol

Dem parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez’in Diyaliz Teknikerlerinin sorunlarının giderilmesi noktasında Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yazılı olarak cevaplandırması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

Düşünmez soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

”Diyaliz teknikerleri için Bakanlığınızca 1 Mart 2019 tarihinde çıkarılmış olan diyaliz yönetmeliğine göre, diyaliz ünitelerinde sadece diyaliz teknikerleri ile hizmet verilmesi planlanmıştır. Hatta bu konu Bakanlığınızca basın aracılığıyla da kamuoyuna duyurulmuş ve bu tarihten sonra diyaliz sertifika programları kapatılmış ve 1 Mart 2020 ye kadar diyaliz ünitelerinde sertifikasız personel çalışmasına, 1 Mart 2020’den sonra da tüm sertifikasız çalışanların diyaliz ünitelerinden çekilmesine dair bir açıklama yapılmıştır.

Bakanlığınız düzenlediği yönetmeliği bugüne kadar ne yazık ki uygulamamıştır. Açıklamalara ve yönetmeliğe rağmen ünitelerden sertifikasız personeller çekilmediği için hala Üniversite hastanelerinde, Kamu hastanelerinde ve özel sektörde Diyaliz Teknikerlerinin istihdamı mevcut değildir. Diyaliz teknikerliği bölümünde aktif çalışan diyaliz teknikeri sayısı 1715'in üzerindeyken, sertifikasız sağlık personeli sayısı 1850’nin üstünde bir rakama sahiptir. Mevzuata göre 5 diyaliz makinasına bir diyaliz teknikeri düşmektedir. Ancak mevzuat yıllar öncesinde hazırlanmıştır. Söz konusu mevzuat düzenlendiği zamanlar personeller ihtiyacını karşılarken hasta sayısı günümüzdeki kadar yoğun değildir. Şu anda Türkiye'de 70.000’in üzerinde Hemodiyaliz hastası 4.000’in üzerinde periton diyalizi hastası bulunmaktadır. Hasta sayısı arttığı halde mevzuat düzenlenmediği için ve sertifikasız personeller, diyaliz ünitesinden çekilmediği için 35 bin mezun atama sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca bölüm hala binlerce mezun vermektedir. Diyaliz ünitesinde bulunan sertifikasız personeller eğitim almadığı için hastalara sağlıklı bir şekilde diyaliz tedavisi uygulayamamaktadırlar.Yanlış uygulamalar ise hastaların kanının hemolize uğramasına neden olmaktadır.”