Diyarbakır Kitap Fuarı Koordinatörü Faruk Korkmaz, 16-24 Aralık 2023 tarihleri arasında düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı hakkında Hêvîdar Zana’nın sunduğu Rûdaw 15.00 bültenine konuk olarak soruları cevapladı.

Fuara katımla ilgili ellerindeki rakamları paylaşan Faruk Korkmaz, “Bundan önceki fuarımız 2019 yılında düzenlenmişti. O fuarı 190 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yıl katılım sayısı 510 bin olarak gerçekleşti. Bu da fuar tarihinde bir ilk. Fuarda kaç Kürtçe ya da Türkçe kitabın satıldığı yönünde elimizde şimdilik bir rakam bulunmuyor; ancak bölge illerinden fuara katılan Kürt yayınevleri için diyebiliriz ki hepsi de işlerinden memnundu. Yayınevi sahiplerinin söylediğine göre 2019 yılındaki fuara göre bu yıl kitap satışlarını üçe-dörde katlamışlar” diye konuştu.

“Fuara 400 yazar katıldı, bunlardan 300’ü Kürt yazar”

Gelecek yıl yapılacak olan fuara şimdiden hazırlandıklarını ifade eden Kokmaz şöyle devam etti:

“Bu fuarda bir eksiklik tespit ettik. Bölgedeki Kürt yayınevlerinin İstanbul, İzmir ve Ankara'daki fuarlara daha güçlü katılmalarını sağlamak istiyoruz. İstanbul, İzmir ve Ankara'daki fuarlara katılmak isteyen Kürt yayınevleri ile bir program yapmanız gerektiğini gördük. Sorunlarını ve taleplerini hep birlikte dinleyip ele alacağız. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası adına öyle bir söz verdik onlara. Bu yıl fuara 400 yazar katıldı bunlardan 300’ünün Kürt yazar olduğunu söyleyebilirim. Bu yazarları Kürt yayınevleri davet etmişti. Yazarlardan 60’ını ise İstanbul, İzmir ve Ankara'daki yayınevleri davet etmişti.”

Kaynak: Rüdaw