Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Siraç Çelik, merkezin açılışında yaptığı konuşmada, “90’lı yıllarda köyler yakılmış, zorunlu göç yaşanmış ve insanlar köylerlerden gelip bu ilçeyi kurmuş. Burası ilçeler arasında en büyük olanlardan biri. Burada yaşayan dedelerimiz, ninelerimiz, annelerimiz Türkçe bilmiyor. Bu nedenle anadilde sağlık hizmeti sunulması büyük bir ihtiyaçtı” dedi.
“Türkçe bilmeyenler zorluk yaşıyor”
Eş Başkan Leyla Ayaz ise özellikle kadınların Türkçe bilmemesi nedeniyle sağlık hizmetlerinde sorunlar yaşadığını vurguladı.
Ayaz, “Annelerimiz, kadın arkadaşlarımız ne Türkçe biliyor ne de okuma yazmaları var. Bu yüzden hastanelere gittiklerinde zorluk çekiyorlar. Bu merkez özellikle kadınlar için çok daha önemli” diye konuştu.
Belediyenin açıklamasına göre, merkezde günde en az 100 hastanın muayenesi yapılacak ve reçeteleri yazılacak. Gerektiğinde hastalar bu merkezden hastanelere sevk edilecek.
“23 sağlık personeli görev yapıyor”
Merkez yöneticilerinden Evin Serin de merkezde 23 sağlık personelinin görev yaptığını belirtti.
Serin, “Merkezimizde 2 doktor, 5 hemşire, 2 laborant ve röntgen personeli bulunuyor. Aile planlaması birimi, bebek beslenmesi için diyetisyenimiz var. Laboratuvarımızda kan tahlili yapabiliyoruz. Yakın zamanda diş hekimi de görev yapmaya başlayacak” dedi.
Özellikle Türkçe bilmeyen yaşlı vatandaşlar için büyük kolaylık sağlayacak olan bu merkez, Kürtçe hizmet sunmasıyla öne çıkıyor. İlçede yaşayan vatandaşlar, bu durumdan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
“Böyle bir şey çok gerekliydi”
Mahalle sakinlerinden Osman Ulaş, “Kesinlikle böyle bir şey çok gerekliydi. Kendi ülkemizde, kendi dilimizle halkımızın sağlık hizmeti alması çok güzel bir şey” dedi.
İlçe sakinlerinden Meyrem Karacadağ ise, “Allah razı olsun, artık gelip derdimi anlatacağım ve ilaçlarımı yazdıracağım. Türkçe bilmiyorum, hastaneye gittiğimde bana yardım edenler oluyor. Oğlum yanımda oluyor, o olmazsa derdimi anlatamıyorum” diye konuştu.
Bir başka mahalle sakini Harun Uzunlu da, “Buradaki tüm çalışanlar anadili biliyor. Vatandaşlara yardım edecekler ve hiçbir sorun yaşanmayacak” dedi.
“Türkçe söylense anlamazdım”
Sebriye Gerekli adlı vatandaş ise, “Geçen gün geldim, bana Kurmancî ile saat 13:30’da gel dediler. Kurmancî söylediler. Allah onları korusun inşallah. Türkçe söyleselerdi anlamazdım, Kurmancî söyledikleri için anladım.”
Mobil ekiplerle köylere de hizmet
Belediyenin sağlık merkezi, yerinde hizmet sunmanın yanı sıra gezici ekiplerle köy ve mahalleleri dolaşacak. Yılın 12 ayı vatandaşların tedavisi için hazır bulunacak.