YÜKSEKOVA

Doğaseverler Türkiye’nin en büyük Buzul gölüne doğa yürüyüşü düzenledi

Yüksekova Ekoloji, Kültürel ve Dağcılık Spor Kulübü Derneği (YEKDASDER) öncülüğünde Türkiye’nin en büyük buzul gölü olarak adlandırılan Kırmızıtaş buzul gölüne doğa yürüyüşü düzenlendi.

Abone Ol

Yaklaşık 20 kişilik bir doğasever gurubu Yüksekova ve Şemdinli ilçeleri arasında  kalan, Çarçella ve İki yaka dağ silsilesinin son noktası olarak görülen Kırmızıtaş gölünün bulunduğu alanı gezdi.

3 buçuk saatlik yürüyüşün ardından 3 Bin 550  rakımda bulunan buzul gölünü gezen doğaseverler,Bölgede bulunan vadiyi ve şelalelere hayran kaldı.

Bin 160 metre yüzölçüme ve  560 metre genişliği ve 70 metre  derinliğe sahip olan gölde Doğaseverler güzelce  vakit geçirdi.

Yüksekova Ekoloji, Kültürel ve Dağcılık Spor Kulübü Derneği (YEKDASDER)Başkan yardımcısı Hakan Zanyar Aykut  yaptığı açıklamada,

Yekdasder spor kulübü ve Stıgıa Turizm Ortak çalışması ile Hakkari'nin Doğal güzelliklerini tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu Haftaki rotalarının  Geverok Vadisi Kürtçe de ismi Bîrmesor olan Kırmızıtaş Gölü olduğunu belirten Aykut şunları kaydetti:

“Kırmızıtaş Gölü Yüzölçümü ile Türkiye'deki bütün buzul gölleri geride bırakıyor . 1116 metre Uzunluğunda,  560 metre genişliğinde 70 metre derinliğinde olan Kırmızıtaş Gölü Türkiye'nin En Büyük Buzul Gölüdür. Göl ismini etrafındaki kırmızı taştan alıyor. Geçen temmuzda geldiğimiz gölün hemen hemen tamamı açılmıştı. Lakin bu sene Ağustosun ortalarındayız hala gölün 3'te biri açılmış. Arkamda gördüğünüz Kırmızıtaş Gölüdür ve Dağların Heybetli Duruşu göle yansımış durumda, bugün 20 kişilik ekiple birlikte Göle ulaşmak için 3 Saat 30  dakika yürüyüşümüz oldu ve 2 saat 30 dakika inişimiz oldu. Evet zor bir parkur,  yolu çok uzun bir yer ama bildiğiniz gibi güzel olan her şey ulaşılması da o kadar zordur. Hakkari bölgesinin Eko turizminin gelişmesi noktasında çevremizi temiz tutalım ve koruyalım.”ifadelerini kullandı.