Yerel

Yüksekova'da meyve üreticileri alıcı bekliyor!

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde meyve üretimi yapan çiftçi ve üreticiler, ürünlerini satamıyor.

Abone Ol

NEVZAT ALTER / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde üretimin fazla olmsına rağmen pazarlamakta sıkıntı yaşayan üreticiler ürünlerini satmakta zorluk yaşıyor.  Maliyetlerinin fazla olması nedeniyle 10 liranın üzerinde maliyeti olan yerli elmanın fiyatı, marketlerde kilosu 25 ile 30 lira arasında satışa sunulurken üreticiler bahçede 5 liraya alıcı bulamıyor.

Genç üretici Süleyman Diri yaptığı açıklamada, Yüksekova'da sebze ve meyve ticareti ile uğraşan esnafın yerli ürün yerine batı illerinden gelen elmaları tercih ettiğini söyledi. 

 Yerli ürünlerin  de üreticinin elinde kaldığını belirten Diri şunları kaydetti: "İşçi maliyetlerinin fazla olması nedeniyle elma toplama noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Günlük çalışan işçi maliyeti 500 liranın üzerinde.  Yüksekova da meyve-sebze pazarı üreticileri  tatmin edemeyecek durumda" dedi.  

 Bölgede ürünlerini farklı şekilde değerlendirebilecekleri meyve suyu fabrikaları gibi kurumların olmadığının altını çizen Diri, "Her bir köyümüzde ortalama 50 ile 100 ton arasında elma bulunuyor. Başta Yüksekova Kaymakamı olmak üzere yetkililerden çözüm bekliyoruz. Satacak bir kurum veya bir esnaf bulamadığımız için köylülerimiz mağdur duruma düştü" ifadelerini kullandı.