Hakkari İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kırsalda yaşan vatandaşlara yönelik başlattığı  kanser taramaları için çalışmalar sürüyor.

Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim merkezi (KETEM) meme,rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramalarını köy köy belde belde dolaşarak ücretsiz olarak gerçekleştiriyor.

Yüksekova İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri bu kapsamda Esendere Beldesine giderek burada belediye önünde bekleyen gezici araçla  30 ve 70  yaş üstü kadınlar ile 50 ve 70 yaş üstü erkekleri kanser taramasından geçirdi.

Yüksekova İlçe Sağlık Müdürlüğü Ketem Birim Sorumlusu Mehtap Bulutkul yaptığı açıklamada,Ketem biriminde 50 ve 70 yaş kadın hastalar ile 50 ve 70 yaş erkek hastalara hizmet verdiklerini söyledi.

30 ve 65 yaş kadın hastalar için rahim ağzı kanser taraması yaptıklarını belirten Bulutkul şunları kaydetti:

“50 ve 69 yaş arasındaki bayan hastalar içinde mamografi çekiyoruz. 50 ve 70 yaş kadın ve erkek hastalarımız içinde ayrıca bağırsak kanseri taraması yapıyoruz.

Bu hastalarımız sadece İlçe Sağlık Müdürlüğünden  değil Devlet Hastanesinden de ilçe sağlık müdürlüğüne gelebilirler, Aile hekimliklerinden de İlçe Sağlık Müdürlüğüne gelebilirler.Bizler  Ketem gezici aracımızla köylere de bu hizmeti tek tek götürüyoruz. Hastalara tek tek ulaşmaya çalışıyoruz.İşlemlerini tek tek yapmaya çalışıyoruz. Bunu da ücretsiz bir şekilde yapıyoruz.

Ayrıca uzaktaki  köy ebelerimiz ile iletişime geçerek ordaki hastalarımızı toplayıp ilden belirlediğimiz bir araçla Hastalarımızı köyden alıp hastaneye götürüp mamografilerini çekip İlçe sağlık müdürlüğünden rahim ağzı kanser taramalarını yaptıktan sonra köyde ki evlerine geri bırakıyoruz.” dedi.

Fdtgre

Esendere Belde Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu ise Yüksekova İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri beldemizde ücretsiz kanser taraması yapmaktadırlar. Biz bu çalışmayı çok önemli ve anlamlı buluyoruz. İnsanlarımızın da duyarlı olmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın ilçe merkezine gitmesine gerek yok ekipler sağlık hizmetini ayağımıza kadar getirdi. Kanseri önlemenin en önemli yolu erken teşhistir. Ne kadar erken teşhisi  yaparsak o kadar iyi olur. Kanser korkulacak bir hastalık değildir. Yeter ki biz tedbirimizi alalım. Bu çalışmayı yürüten bütün ekibe çok teşekkür ediyoruz. Önümüzde ki ay da ekipler yine Beldemize gelerek kanser taramasını devam ettirecekler. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Xcgdft-1

Sdrtew5-2

Muhabir: ULAŞ GÜVEN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ