Almanya'nın ev sahipliğindeki 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 24 takımın mücadele ettiği 6 grupta karşılaşmalar tamamlandı.

Gruplarda alınan sonuçların ardından Almanya, İsviçre, İspanya, İtalya, İngiltere, Danimarka, Avusturya, Fransa, Hollanda, Romanya, Belçika, Slovenya, Slovakya, Portekiz, Türkiye ve Gürcistan son 16 biletini aldı.

A Milli Takım, son 16'da Avusturya'yla eşleşti. EURO 2024'te Türkiye, Avusturya ile 2 Temmuz'da karşı karşıya gelecek.

EURO 2024'te grup etabında en golcü takım ev sahibi Almanya oldu. Almanya, 8 kez rakip fileleri havalandırırken Julian Nagelsmann'ın ekibinin en golcü oyuncusu 2 golle Jamal Musiala ve Niclas Füllkrug olarak kayıtlara geçti.

Turnuvada grup etabında en golcü ikinci takım 6 golle Avusturya olurken A Milli Takım 5 golle üçüncü sırayı İsviçre, İspanya ve Portekiz'le paylaştı.

EURO 2024'te grubunu 3'te 3'le tamamlayan ve 9 puanla lider olarak son 16'ya kalan İspanya, turnuvanın grup etabında kalesini en çok gole kapatan takım oldu. Gruplarda oynadığı 3 maçta da kalesinde gol görmeyen İspanya'yı 2 maçla Fransa, İngiltere ve Belçika takip etti.

Son maçta Portekiz'i mağlup ederek en iyi 4 üçüncü arasında yer alan Gürcistan'da Giorgi Mamardashvili 20 kurtarışla grup etabının en çok kurtarış yapan kalecisi olarak kayıtlara geçti.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda grup etabının tamamlanmasının ardından en golcü isim Gürcistan'dan Georges Mikautadze oldu. Mikautadze, gruplarda 3 kez ağları havalandırırken ikinci sırayı Jamal Musiala, Razvan Marin, Cody Gakpo, Niclas Füllkrug ve Ivan Schranz paylaştı.

Turnuvada grup etabında oynanan maçların ardından asist krallığında ise ilk sırada 6 isim yer aldı. Dennis Man, Ante Budimir, Remo Freuler, Juraj Kucka, Alexander Prass ve Nathan Ake 2 asistle grup maçlarını tamamladı.

EURO 2024'te grup etabında oynanan maçlarda 81 gol kaydedildi. Maç başına 2.25 gol atılırken turnuvada şu ana kadar her 40 dakikada bir fileler havalandı. Turnuvada en çok golün atıldığı bölüm ise 16 ile 30. dakikalar arasında oldu. En az gol ise ilk yarının son bölümünde kaydedildi.

Editör: Erkan Çobanoğlu