Gündem

Fas'ta 7 büyüklüğünde depremde can kaybı 800'ü aştı

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 820 kişi yaşamını yitirdi, 329 kişi de yaralandı. Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ederken can kaybı sayısının da artabileceği belirtiliyor.

Abone Ol

Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsünden yapılan açıklamada, El-Huz bölgesinde  7 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Depremin 8 kilometre derinlikte kaydedildiği aktarıldı. 

Depremde ölenlerin saysı 820'ye yükseldi, 329 kişi de yaralandı. Fas Ulusal Jeofizik Enstitüsü, depremin “ülke tarihinde son yüzyıldaki en güçlü deprem” olduğunu açıkladı.

 Fas devlet televizyonunun İçişleri Bakanlığına dayandırdığı haberine göre ülkenin birçok kentinde hissedilen deprem büyük hasara yol açtı. Ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde yaşandığı öğrenildi. Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş kentindeki tüm halka kan bağışı yapmak üzere kan merkezine gelme çağrısında bulunuldu. Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, BM'nin Fas hükümetine halkına yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Ölümlerin yaşandığı şehirler arasında Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua’nın bulunduğu aktarıldı. Yıkımın önemli bölümünün ulaşılması zor dağlık bölgeler olduğu kaydedildi.

Yerel kurumlar, emniyet güçleri ve sivil savunma ekiplerinin deprem nedeniyle oluşan zararın tespiti için tüm imkanlarını seferber ettiğini duyururken vatandaşlara sakin olma çağrısı yaptı.

Yerel gazeteler, Fas’ta yerel saatle 23.10 sularında meydana gelen depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerinde hissedildiğini yazdı.

Yerel basındaki ilk bilgilerde depremin 6,8 büyüklüğünde olduğu aktarılırken, Almanya Sismoloji Merkezi de depremin büyüklüğünü 7 olarak açıkladı.

TÜRKİYE’DEN DAYANIŞMA MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, Fas’ta meydana gelen depremde yaşamını yitirenler için taziye ve dayanışma mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Dost ve kardeş Fas halkına ve hükümetine başsağlığı, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadesine yer verildi. Açıklamada, Türkiye’nin yaraların sarılması için her zamanki gibi Fas’a her türlü desteği sağlamaya hazır olduğu vurgulandı.