Uzmanlar madde madde sıraladı: Sağlığınızı destekleyecek 15 değişiklik
Gün içerisinde mümkün olabildiğince hareket edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, yemek yeme alışkanlarına da dikkat çekti.
Abone Ol
Stockholm'deki İsveç Spor ve Sağlık Bilimleri Okulu'ndaki araştırmacılar, daha sağlıklı bir yaşam için yapılabilecek 15 küçük değişikliği sıraladı. Lifli gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, sağlık alışkanlıklarını iyileştirmek için şunları tavsiye etti...
1- Hafızayı geliştirmek için çilek yiyin
Journal Nutrients dergisinde geçen yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, diyetinize günde sadece sekiz çilek eklemek hafızanızı ve ruh halinizi geliştirebilir ve sizi demans ve depresyona karşı koruyabilir.
Cincinnati Üniversitesi Akademik Sağlık Merkezi'ndeki araştırmacılar, yaşları 50 ile 65 arasında değişen 30 aşırı kilolu erkek ve kadından oluşan bir grubu inceledi. Bir gruba çilek tüketmelerini tavsiye eden uzmanlar, depresif belirtilerde iyileşme tespit etti. Üniversitenin psikiyatri ve davranışsal sinir bilimi bölümünden emekli profesör Robert Krikorian, bulguları, çileklerde özellikle yüksek seviyelerde bulunan antioksidan olan 'antosiyaninlerin anti-inflamatuar etkilerine' bağladı.
2- Kilo kaybını en üst düzeye çıkarmak için kahvaltıdan önce egzersiz yapın
Franklin Pearce Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, kahvaltı öncesinde sabah saat 7-9 arası egzersiz yapmak, kilo vermek isteyenler için en uygun zaman. Araştırmacılar 5 binden fazla kişinin egzersiz alışkanlıklarını takip etti ve kahvaltıdan önce egzersiz yapmanın kilo vermede avantaj sağladığını belirledi.
3- Sabahları odağınızı belirleyin
Uzmanlar, uyanır uyanmaz, gün içinde sabırsızlıkla beklediğiniz üç şeyi düşünme alışkanlığı edinilmesi tavsiyesinde bulundu. Olumsuz düşünceleri engellemek için bunun önemi olduğunu söyleyen Dr. Faye Begeti, "Beynimizdeki 'iyi hissettiren' kimyasal olarak adlandırılan dopamin, bir ödül beklentisiyle salınır" dedi.
4- İnce kalmak için gün içerisinde hareket edin
University College London'dan uzmanların araştırmasına göre, yalnızca 30 dakikalık oturmayı hemen hemen her türlü aktiviteyle değiştirmek, kilo kaybına ve daha iyi kalp sağlığına yol açıyor.
15 binden fazla kişinin verilerini inceleyen uzmanlar, kısa bir şekerlemenin bile 30 dakika boyunca oturmaktan daha faydalı olduğunu tespit etti. Uzmanlar, kilo kaybı için 'egzersiz atıştırmalığı' olarak niteledikleri bir yöntemi önerdi: Her 45 dakikada bir ayağa kalkmak ve zıplamak, bir şarkı eşliğinde dans etmek, telefon görüşmesi yaparken yürümek veya yerleri süpürmek.
Dr, Jo Blodgett verileri şöyle değerlendirdi: "Araştırmamızdan elde edilen en önemli sonuç, hareketlerinizde küçük değişikliklerin kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilmesine rağmen, hareket yoğunluğunun önemli olduğudur."
5- Proteini ihmal etmeyin
Uzmanlar, her öğünde somon gibi sağlıklı proteinlerin tüketilmesinin kas kütlesini korumada yardımcı olabileceğini belirledi.
6- Daha uzun yaşamak için daha hızlı yürüyün
Leicester Üniversitesi'nden uzmanların araştırmasına göre, daha hızlı yürüyenler daha uzun yaşıyor ve kanser veya kalp hastalığından ölme olasılıkları daha az. Bilim insanları 400 binden fazla İngilizin verilerini inceledi. 10 yıldan fazla süren araştırmada, tempolu yürüyüş yapanların kanser nedeniyle ölme olasılığının yüzde 25'ten daha az olduğunu tespit edildi.
7- Bağırsağınızdaki bakterileri temizlemek için lifli gıda tüketin
The Lancet'te yayınlanan bir incelemede, günde fazladan 8 gram lifli gıda yemenin kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kolorektal kanser vakalarını yüzde 27'ye kadar azalttığı belirtildi.
8- Düşük kan basıncı için kısa aralıklarla Güneş'e hiçbir koruma olmadan çıkın
Dermatoloji profesörü Richard Weller tarafından yürütülen araştırmada, her gün biraz korunmasız olarak güneşe çıkmanın yalnızca D vitamini seviyeleri için değil, aynı zamanda kan basıncımızı düşürmek için de önemli olduğu tespit edildi.
9- İçkiyi azaltın
PLOS Medicine'de yayınlanan ve 20 binden fazla kişiyi kapsayan bir çalışmada, haftada yedi veya daha fazla birim alkol tüketiminin, beyindeki yüksek demir seviyeleriyle ilişkili olduğu tespit edildi. Yüksek demir seviyesinin ise Parkinson hastalığı ile bağlantılı olduğu belirtildi.
10- Enfeksiyonlardan korunmak için günde 5 dakika esneme hareketleri yapın
BMC Halk Sağlığı adlı dergide yayınlanan bir araştırma, haftada beş kez basit esneme hareketleri yapanların erken ölüm riskinin, yapmayanlara göre yüzde 20 daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.
11- Demanstan korunmak için arkadaşlarınızla görüşün
50 yaş üstü 900 kişi üzerinde yapılan altı yıllık bir araştırmada, sağlıklı bir sosyal ağ kuranların beyin yapılarını korudukları ortaya çıkarıldı. Sosyal olarak izole olanların, bilişsel performanslarının daha düşük olduğu ve bunun Alzheimer'a yakalanma ihtimalini artırabileceği belirlendi.
12- Kalbinizi korumak için yemek saatlerinizi erkene çekin
İspanya'daki bilim insanları 100 binden fazla kişiden elde edilen verileri analiz ettiğinde, geç kahvaltı ve akşam 21.00'den sonra yemek yemenin yüksek kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkili olduğunu buldu.
13- Akciğerlerinizi korumak için soluduğunuz havaya dikkat edin
Hava kirliliği, özellikle de 'PM2.5' olarak bilinen küçük parçacıklar akciğerlerin ve kalbin derinliklerine inerek iltihabı tetikleyebilir.
14- Stresi yenmek için nefes egzersizi yapın
Uzmanlar, günde sadece 5 dakikalık bir nefes egzersizinin hayat kalitesini artırabileceğini söyledi.
15- Uyumanıza yardımcı olacak bir yapılacaklar listesi hazırlayın
Araştırmacılar, yatmadan önce ertesi gün için yapılacaklar listesi yazmaya birkaç dakika ayırmanın daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabileceğini tespit etti.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi Yüksekova, Hakkari, Yüksekova Haber, Hakkari Haber, Hakkari Haberleri, Yüksekova Haberleri, sitemize
abone olun.