Yüksekova

Yüksekovalı gezgin az bütçeyle 10 şehir gezdi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde dağcılık yapan İslam Gürdal 3 arkadaşıyla birlikte İran'nın 10 şehrini 4 bin liraya gezdi.

Abone Ol

İlçede dağcılık ve tur rehberliği yapan Yüksekova Ekolojik, Kültürel ve Dağcılık Spor Kulübü (YEKDASDER) üyesi İslam Gürdal 4 bin lirayla 14 günde İran’nın 10 şehrini 3 arkadaşıyla gezdi. 

Gezginler için tecrübelerini aktaran ve İran’a gidiş hikayesinden bahseden Gürdal,” Malumunuz her hafta sonu Hakkari ilimize ve diğer illere gezi turlarımız oluyor. Bu seferki rotamız 14 gün süren İran’ın 10 şehri oldu.

Daha önce hiç gitmediğim bir ülke de 14  gün kalmanın vereceği  heyecan ve bir o kadar da tedirginlik vardı Çünkü nelerle karşılaşacağınızı kestiremiyorsunuz. Yönetim biçimine ve hukukuna yabancıydık. Bunlar bizde ister istemez bir korku yaratmıştı ama bir o kadar da heyecan vardı ”dedi. 

Geziye 3 arkadaşı ile gittiğini söyleyen Tur Rehberi Gürdal, Geziye İstanbul’dan Arkadaşım ziba, Ahmet; Diyarbakır’dan da Mina arkadaşım eşlik etti. İlk olarak arkadaşlarımla bir araya gelip gideceğimiz şehirlerin isimlerini belirledik. o şehirlerden nerelere gideceğimizi nerelerde kalabileceğimizi neler yiyeceğimizi kadar tartışıp not aldık. Tabi en önemlisi ne kadar bütçe ayıcağımızdı. Arkadaşlarımızla kişi başı 4 bin lira gezi için ayırdık. Bize yetip yetmeyeceği konusunda tereddüt etmedik en kötü yanımızda götürdüğümüz çadırla uyku tulumlarımızla içinde yatarız dedik”

13 Ekim cuma günü Esendere gümrük kapısından İran’a giriş yaptıklarını söyleyen Gürdal ilk olarak Ürmiye’yi gezdiklerini belirtti. Gürdal, “İlk olarak paramızı İran tümenine ve riyale çevirdik. Ardından iletişim sağlamak için sim kartı aldık ve VPN’yi telefonlarımıza yükledik. İnternet sıkıntılı olduğunu için mutlaka VPN indirmek zorundasınız yoksa İnternetten yararlanamazsınız. Bizi Mina arkadaşımın Bokanlı dostu karşıladı . Evlerine gitmek üzere  otobüse bindik yol boyunca yapıları izlemekten kendimizi alıkoyamadık. Yapıların mimarisinde ince işçilik vardı. Buda yapılara farklı bir hava veriyordu. Kesinlikle bu yapılar görülmeye değer”

Urmiye’de 1 gece kaldıktan sonra sırasıyla yolcuğumuz Tebriz, isfahan, şiraz, Kırmanşah hawraman, Merivan Sine,Sarkız, Mahabad şehirlerine gittiğini ifade eden Gürdal, “Bu sıraladığım şehirlerde  daha önce gezmek için not aldığımız yerleri gündüz gezip şehirler arası yolculuğumuzu da gecenin geç saatlerine denk getiriyorduk. Bu arada iran da ulaşımı ucuza getirmek istiyorsanız mutlaka Snapp indirin bu uygulama ile kendinize ucuz taksi çağırabiliyorsunuz Türkiyede ki Uber’e tekabül ediyor. Taksi gelmeden önce ne kadar para ödemeniz gerektiğini uygulamada gösteriyor. Böylelikle kandırılma ihtimaliz neredeyse sıfır oluyor" ifadelerine yer verdi.

Gezi de az bütçeyle çok şehir gezmeyi amaçlayan Gürdal, "Bu gezide şunu amaç edindik: Gündüzleri olabildiğince gezmek ve bütçemizi idareli kullanmaktı. Bu yüzden geceleri uyumak için otelleri tercih etmedik. Bazı şehirlerde çadır açtık sabahladık. Sıne, Kırmanşah ve Hewreman’da da Kürt ailelerin evlerine misafir olduk orada sabahladık. Bende en çok iz bırakan yerlere gelince İsfihan’da bulunan aynı zamanda dünyanın ikinci büyük meydanı olan Nakş - ı Cihan meydanı, Heşt Biheşt Sarayı, Si-o-se pol (İran’da Kemer köprü), Şîraz şehrinde Persepolis, Kirmanşah’ta Tagh Bostan oldu. Hawraman şehri zaten tarihi yapılarıyla başlı başına bir baş yapıt. Tarih severler bu şehre çok ilgi duyacaklarına eminim.Ayrıca Sine şehrinde bulunan Müzeleri mutlaka gezsinler. Yolu Düşen dostlarımız bu söylediğim yerlere giderlerse pişman olacaklarını düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak gideceklere hayat kolaylaştırıcı tavsiyeler veren Gürdal, “Gitmeden önce planınızı mutlaka yapın. Para birimini tanıyın. Sim kart ve VPN mutlaka temin edin. Şehirler arası ulaşım için Snapp uygulaması indirin Otobüs ile şehirler arası yolculuk yapacaksanız çok önceden biletinizi alın. Bazı şehirlere günde sadece 1 otobüs gidiyor yetişemezseniz ortada kalırsınız ya da yüklü miktarda para verip taksiyle gidersiniz.

Uyumak için otel, hostel ve çadır gibi birçok arternatifiniz var. Mutlaka gideceğiniz yerle ilgili sembol bir yemek veya içecek varsa tadına bakın. Müze ve türbeler ücretlidir. O yüzden gitmeden önce araştırın ilgi alanınıza göre tercih edin ”ifadelerini kullandı.