YÜKSEKOVA

Görme engelli Zeynep’in önündeki tek engel şebeke sorunu!

Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi'nin Bağdaş Köyü'nün Ericek Mezrasında yaşayan doğuştan görme engelli Zeynep Kaya, şebeke çekmediği için derslerine çalışamıyor.

Abone Ol

Hakkâri Gençlik ve Engelliler Derneği Başkanı Yavuz Aydoğdu Hakkâri’nin Yüksekova İlçesine 34 kilometre uzaklıkta bulunan Bağdaş Köyü'nün Ericek Mezrasında yaşayan lise öğrencisi doğuştan görme engelli Zeynep Kaya’yı ziyaret etti.  Ziyarette hayırseverlerin hediye ettiği diz üstü bilgisayarı ve telefonu teslim etti.

Kaya, Aydoğdu’ya teşekkür ederek köylerinde şebeke olmadığı için bilgisayarı ve telefonu kullanamayacağını söyledi. 20 öğrencinin bulunduğu 150 nüfuslu köyde yıllardır şebeke çekmediği için vatandaşlar köyün yüksek kesimlerine çıkmak zorunda kalıyor.

 Aydoğdu konu ile ilgili Zeynep'in destekçisi olduklarını belirterek, yetkililere şebeke sorununun çözülmesi çağrısında bulundu.

“ŞEBEKE ÇEKMEDİĞİ İÇİN BİLGİSAYAR VE TELEFONUMU KULLANAMAYACAĞIM”
Zeynep, Aydoğdu’ya ve hayırseverlere bilgisayar ve telefon için teşekkür ederek, “ Ders çalışmam ve not alabilmem için bana bilgisayar lazımdı. Bu hayalimi hayırseverler ve Yavuz Başkan gerçekleştirdi. Ama köyümüzde şebeke çekmediği için bilgisayar ve telefonumu kullanamayacağım. Köyde internet çekmediği için canlı ders programlarına da katılamıyorum. 15 tatillerde öğretmenler bazen ödev gönderiyor ama ben okula gittikten sonra ödevin olduğunu öğreniyorum” dedi.  

“ŞEBEKE SORUNUNUN ÇÖZÜLMELERİNİ RİCA EDİYORUM”
Şebeke olmadığı için akıllı bastonunu da kullanmadığını aktaran Kaya, “Akıllı bastonum olmadan dışarı çıkamıyorum. Ama köyde şebeke olmadığı için bastonumu kullanamıyorum. Hep birileri yanımda olmak zorunda.  İnternet olmadan da ders çalışamıyorum. Çünkü youtube’da ve sesli programlardan ders çalışıyorum. 9’uncu sınıf olduğum için sürekli araştırma ödevleri yapmak zorunda kalıyorum. Bu yüzden çoğu zaman okulda ödevlerimi yapıyorum. Yetkililerden şebeke sorununun çözülmelerini rica ediyorum” şeklinde konuştu.

“BAZ İSTASYONUNUN KURULMASINI İSTİYORUZ”
Öğrencilerin köyde ders çalışamadıklarını aktaran köy sakini Hatice Ayhan, “ Öğrencilerimiz çok mağdur. Öğretmenleri ödev veriyor ama şebeke olmadığı için ödevlerini yapamıyorlar. Şebeke için telefonlarımızı ya pencereye koyuyoruz, ya da köyün yüksek noktalarına çıkmak zorunda kalıyoruz. Yetkilerden köyümüze baz istasyonunun kurulmasını istiyoruz” diye konuştu.  

Köylerinde yıllardır şebeke çekmediğini ifade eden Mehmet Kaya ise şebeke olmadığı için internetin çekmediğini  ve öğrencilerin mağdur olduklarını kaydetti.