Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Hakkâri-Çukurca karayolu çöplük mevkiinde inşaat firmaları tarafından yola bilinçsizce dökülen hafriyatın oluşturduğu çevre ve görüntü kirliliğine ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu.

Bartın önergesinde, “Hakkâri-Çukurca karayolu çöplük mevkiinde vatandaşlar ve inşaat firmaları tarafından yola bilinçsizce dökülen hafriyat çevre ve görüntü kirliliğine yol açmaktadır. Normalde Karayolları sorumluluk alanı içerinde olan söz konusu bölgeye dökülen hafriyat hem kara yolunun daralmasına hem de kazalara davetiye çıkarmaktadır. Halen dökümüne devam edilen hafriyat Zap Vadisine ve doğasına büyük zarar vermektedir. Hafriyat dökümünden büyük rahatsızlık duyan bölge halkı Hakkari- Çukurca güzergahı Zap vadisi Sümbül Dağı eteklerinde bulunan Zap nehri kenarlarına gelişi güzel moloz hafriyat ve kömür torbaları dolusu kül döküldüğünü aktarmışlardır” ifadelerine yer verildi.

“HAFRİYAT ZAP SUYUNDA YAŞAYAN CANLILARA VE RAFTİNG PARKURUNA ZARAR VERMEKTE”

Önergenin devamında  Ayrıca Gençlik Spor Bakanlığı ve Rafting Federasyonu tarafından tescilli Rafting parkuru olarak belirlenen bölgeye dökülen hafriyatın, çevreye zarar verdiğine değinen Bartın, “Zap suyunda yaşayan canlıların ve balıkların yok olmasına sebep olmakta, öte yandan Rafting sporu yapan kulüp ve sporcuların eğitim yaptığı parkuru tamamen yok etmektedir. Bölgenin acilen rehabilite edilmesi ve atılan hafriyatların kaldırılarak temizlenmesi gerekmektedir” diye belirtti.

Bartın, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1. Hakkari-Çukurca karayolu çöplük mevkiinde vatandaşlar ve inşaat firmaları

tarafından yola bilinçsizce dökülen hafriyatın oluşturduğu çevre ve görüntü

kirliliğinden Bakanlığınız haberdar mıdır?

2. Kente ait katı atık ve geri dönüşüm tesisi var mıdır? Yoksa kentte katı atık ve geri

dönüşüm tesisinin kurulmasına ilişkin bir planlamanız var mıdır?

3. Bölgenin acilen rehabilite edilmesine ve atılan hafriyatların kaldırılarak

temizlenmesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır/olacak mıdır?

4. Bölgeye çöp döken kişiler ve inşaat firmaları hakkında bugüne kadar herhangi bir

yaptırım uygulanmış mıdır?

Kaynak: VİYAN ORHAN / YÜKSEKOVA HALKIN SESİ