Yerel

Hakkari kaldırımlarında 35 yıllık ekmek kavgası

Çukurca'dan Hakkari'ye göç eden 65 yaşındaki Mehmet Kurt ailesinin geçimini sağlamak için 35 yıldır Hakkari kaldırımlarında ekmek mücadelesi veriyor.

Abone Ol

Mehmet Kurt bundan 35 yıl önce Çukurca ilçesine bağlı Yapraklı (Gisê) köyünü terk etmek zorunda kalan vatandaşlardan sadece biri. 65 yaşında evli ve 8 kız çocuğu babası Mehmet amca ailesinin geçimini sağlamak için Hakkari kent merkezinde tezgahtarlık yapıyor.

Sabahın erken saatlerinde ilerleyen yaşına aldırmadan sırtladığı 3 poşet ile kentin en işlek noktalarından biri olan eski öğretmenevi bahçesinin önüne gelen Mehmet Kurt içinde şalvar bulunan poşetlerini açarak mesaisine başlıyor.

Gün boyunca bir kaç kuruş kazanmak için poşetlerden çıkarttığı şalvarları duvarın üzerine özenle yerleştiren Mehmet amca gündelik işlerde kullanılan kentin eski giyim kültürünün eseri olan şalvarlara eskisi gibi rağbet olmamasından yakınıyor.

Yine de 35 yıldır olduğu gibi bıkmadan usanmadan tezgahını açtığını söyleyen Mehmet Kurt tanesini 150 liradan sattığı şalvarların alıcının daha çok yaşlı kesim olduğunu kaydediyor.

Tezgahında daha çok çobanların kullandığı baston da bulunduran Kurt, ilk baharda 100 liraya sattığı Hakkari yapımı bastonların fiyatını 80 liraya düşürdüm diyor.

Ekmek kapısı olarak baktığı tezgahını yaz kış demeden açık tutma gayreti gösterdiğini belirten Kurt yaz döneminde bağ bahçe işi nedeniyle köy gittiği için işine ara vermek durumunda kaldığını ifade etti.  /il sesi gazetesi