Gündem

Hakkari Milletvekili Düşünmez'den Soru Önergesi

Yeşiller ve Sol Gelecek Patisi (Yeşil Sol ) Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez Hakkari’de meydana gelebilecek olası depreme karşı Meclis'e soru önergesi verdi.

Abone Ol

Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi 

Hakkari'nin deprem bölgesi olduğuna dikkat çeken Yeşiller ve Sol Gelecek Patisi  Hakkari Milletvekili Avukat Onur Düşünmez  , TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinin gerekçesinde şu görüşlere yer verdi:

Hakkari ilimiz ve çevresi birinci derecede deprem bölgesinde olup, deprem riski yüksek bölgelerden biridir. Yüksekova-Şemdinli Fay Zonu , Başkale Fayı , Bitlis-Zagros Bindirme Kuşağı  ve Salmas (İran) Fay Zonunun yakınında yeralmaktadır. 1908 yılında 6.0 büyüklüğündeki Başkale depreminde 1130 kişi yaşamını yitirmiştir. 1930 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki Hakkari depreminde 2514 kişi yaşamını yitirmiştir. 25 Ocak 2005 Hakkari-Sütlüce’de 5,9 büyüklüğünde , 27 Ekim 2011 Yüksekova’da 5.2 büyüklüğünde yine 9 Kasım 2011 Van ilinin Erciş ilçesine yakın bir noktada gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki deprem ve 23 Ekim 2011  yine Van ilinde gerçekleşen Hakkâri ilinde de hissedilen 7.2 büyüklüğündeki deprem  yıkımlara ve can kayıplarına sebep olmuştur. 26 Haziran 2023’te Hakkari Çukurca merkezli 4.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Geçmişte bölgede meydana gelen depremler bölgenin deprem etkinliğinin ve Hakkâri ilindeki deprem riskinin gerçekliğini ve önemini vurgulamaktadır.

Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet ÖZHASEKİ ‘ye şu soruları yöneltti.

Bu bağlamda;

  1. Hakkari ilinde meydana gelen depremlerle ilgili olarak bir risk analizi yapılmış mıdır? Eğer yapıldıysa, bu risk analizi sonuçlarına göre Hakkari'de beklenen bir depremin büyüklüğü ve etkileri hakkında bilgiler verebilir misiniz?
  2. Bakanlığınız ve ilgili kurumlar, Hakkari'deki deprem riskine yönelik olarak ne tür hazırlık ve önlemler almıştır? Deprem anında halkın güvenliğini sağlamak ve afet sonrası müdahale sürecini etkin bir şekilde yürütmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
  3. Hakkari’ye ulaşım tek yol ile sağlanmakta ve şehrin girişini çıkışını aynı anda karşılayan tek köprü olan Depin köprüsüyle bağlantı kurulmaktadır. Bu köprünün yıkılması olasılığına karşı alternatif yol ve köprü yapılması düşünülmekte midir?
  4. Hakkari ili ve ilçelerinde kaç binanın yapı denetim kaydı bulunmaktadır? Kaç binanın zemin etüt raporu yapılmıştır? Merkez ve ilçelerde dayanıklılık testi yapılan kaç bina vardır? Riskli bina sayısı kaçtır? Riskli olan binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapmaktadır?
  5. Hakkari'deki kamu binaları, okullar, hastaneler, barınma alanları gibi riskli yapıların depreme dayanıklılığı ve güvenliği konusunda yeterli tedbirler alınmış mıdır? Eksiklikler varsa, bu konuda ne gibi düzenlemeler ve iyileştirmeler planlanmaktadır?
  6. Deprem sonrası müdahale ve kurtarma çalışmalarının koordinasyonu ve etkinliği konusunda ne tür tedbirler alınmaktadır? Acil müdahale ekipleri, ekipmanlar ve lojistik destek gibi konularda yeterli kaynak ve kapasite sağlanmış mıdır?
  7. Hakkari'deki halkın deprem konusunda farkındalığı artırmak ve afetlere hazırlıklı olmalarını sağlamak adına ne gibi bilgilendirme ve eğitim faaliyetleri yürütülmektedir? Halkın afet durumunda nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda yeterli bilgilendirme yapılmakta mıdır?
  8. Deprem anında iletişim altyapısı ve elektrik enerjisi gibi temel hizmetlerin sürdürülebilirliği konusunda ne gibi önlemler alınmıştır? Acil durum iletişim ağları ve enerji kesintilerine karşı  sistemler bulunmakta mıdır?
  9. 1999 yılından bu yana toplanan deprem vergisinin miktarı ne kadardır? Deprem vergileri şimdiye kadar nerelere harcanmıştır?