VİYAN ORHAN - YÜKSEKOVA HALKIN SESİ
Vezir Çoşkun Parlak, Hakkari’deki petrol arama faaliyetleriyle ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu.
“Bölge ekonomisinin canlanacağı yönünde ortaya çıkan umutlar bir süre sonra karşılıksız kalmaktadır”
Parlak önergesinde “Mevcut Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, petrolde yeni hedefin Hakkari olduğunu söylemiştir. Basında çıkan haberlere göre TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Çukurca’nın Çınarlı mahallesi mevkiinde bir petrol arama kuyusu açılacağı belirtilmiştir.
Bilindiği gibi petrol arama faaliyeti, maliyeti yüksek bir faaliyettir. Rezerv bulunma ihtimali yüksek olmayan yerlerde arama faaliyeti yapmak, kamu kaynaklarının israf edilmesi riski taşımaktadır. Diğer yandan, petrol arama faaliyetlerinin yapıldığı yerlerde doğa tahrip olmakta, ağaçlar kesilmekte, toksik maddeler toprağa ve havaya karışabilmektedir. Ayrıca petrolün çıkmasıyla birlikte bölge ekonomisinin canlanacağı yönünde ortaya çıkan umutlar bir süre sonra karşılıksız kalmaktadır ”diye belirtti.
Milletvekili Parlak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
1-Mayıs 2018’de dönemin bakanı Berat Albayrak tarafından açılışı yapılan Çukurca derin sondajının akıbeti ne olmuştur? Sondaj sonucunda petrol rezervi bulunmuş mudur? Bulunduysa bunun miktarı ve ekonomik değeri ne kadardır?
2- Hakkari’de halihazırda hangi bölgelerde petrol arama faaliyetleri devam etmektedir?
3- Hakkari’deki petrol arama ve çıkarma bölgelerinde günlük ve yıllık üretim kaç varildir? Bunun bölge ekonomisine katkısı ne düzeydedir? Petrol arama ve çıkarma sektöründe kaç kişiye istihdam sağlanmaktadır?
4-Hakkari’de 2018 – 2023 yılları arasında yapılan petrol arama faaliyetlerinin kamuya maliyeti ne kadar olmuştur? Petrol arama faaliyetlerinin ihalesi şeffaf şekilde yapılmış mıdır ve ihaleleri hangi şirketler almıştır?
5- Bakanın yeni petrol rotası olarak bahsettiği Hakkari’de nasıl bir arama faaliyeti öngörülmektedir? Kaç adet arama kuyusu açılacaktır ve bunların tahmini maliyeti ne kadardır?
6- Petrol arama faaliyeti yapılan yerlerde doğanın korunması için ne gibi önlemler alınmaktadır? Olası doğa tahribatını ölçmek için gerekli çalışmalar yapılmış mıdır; yapıldı ise sonuçları nelerdir?