Yerel

Hakkari milletvekililerinden Aşkan açıklaması

Hakkari milletvekilleri, Yüksekova ilçesinde 5 yaşındaki Erdem Aşkan'a çarparak ölümüne neden olan uzman çavuşun serbest bırakılmasına dair Meclis’te açıklama yaptı.

Abone Ol

 YÜKSEKOVA HALKIN SESİ GAZETESİ /HABER MERKEZİ 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Uzman Çavuşa ait aracın 5 yaşındaki Erdem Aşkan isimli çocuğa çarpması sonucu ölümüne neden olmuştu.  Konuyla ilgili  konuşan Hakkari Milletvekilli Onur Düşünmez, sürücücünün kaza sonrası çevredeki vatandaşlara silah çekerek vatandaşı tehdit ettiğini bu yüzden müdahalede gecikme yaşandığını söyledi. Kaza tespit tutanağında, olayın meydana geldiği yolda yaya geçidi ve üst geçit olmamasına rağmen Aşkan’nın kusurlu bulunduğunu dile getiren Düşünmez,  kamu görevlilerinin başta hız ve tedbirsizlikleri aşacak şekilde kurallara riayet etmeksizin araç kullanımlarının yaşam hakkı ihlallerine sebebiyet verdiğini sözlerine ekledi.

"BÖYLE ÖLÜMLER OLMAMALI"

Düşünmez açıklamasının devamında, "Devletin kamu gücünü kullanan kurum veya kişiler, çocuğun ölümüne neden olmamalı. Devlet önce öldürmeme yükümlülüğünü kendisi yerine getirmelidir. Negatif yükümlülük sadece kasıtlı öldürme halinde değil, taksirle öldürme eylemleri içinde geçerlidir. Öldürme yasağı, kişinin yaşamını tehlikeye atmaktan kaçınma görevi de dahildir. Devlet pozitiflik hükümlülük kapsamında öldürmelere karşı etkin şekilde caydırıcı hukuki ve idari düzenlemeler yapmalıdır. Failin kolluk görevlisi olduğu yargılamaların yüzeyselliği cezasızlık pratiğinin bir yönü olarak karşımıza çıkmaktadır. Ceza yargılamasının asıl amacı olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılması yönünde bir çabanın olmaması, dosya kapsamındaki iddiaların gerektiği kadar incelenmemesi, kolluk birimlerinden istenilen evrakların dosya arasına alınmaması, kolluk tarafından tarafsız bir inceleme yapılmaması gibi hususlar kolluk görevlilerine yönelik yürütülen davaların yüzeysel ve cezasızlık pratiğini göstermektedir” dedi.