"İlimizde son bir yıl içerisinde 25 intihar olayı meydana geldi. Bunlardan 12’si hayatlarını kaybederken 13 tanesi de yoğun bakım ünitesi ve hastanelerde tedavi görüyor. Bu duruma resmi kanallar el attı. İlimiz valisi Ali Çelik üst üste toplantılar gerçekleştirerek intihar olaylarının nedenlerini araştırarak çözüm arayışlarını sürdürüyor.
Hakkari’de Sivil Toplum Temsilcileri bu önemli olaya seyirci kalmayarak Eylül ayında ön toplantı gerçekleştirdi. Atanan değil, seçilen bu 20 STK temsilcisi ilk toplantısını da İntihar olaylarının en çok yaşandığı Şemdinli ilçesinde yaptı.
Kimdir bu duyarlı sivil inisiyatif temsilcileri? Gururla takdim ediyorum;
KESK-İlhan Akbaş, SES-Remzi Özer, DİSK-Haluk Duran, BARO-Av.Ergün Canan, Hakkari Esnaf Sanatkarlar Odası Bşk. Muharrem Tekin, Cilo Dağcılık Kulübü-Hacı Tansu ve Safiye Tansu, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Bşk. İsmail Akboğa, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Bşk. Vedat Çoğaç, İHD-Sibel Çapraz, Musa Bor, ÖHD-Cevahir Ağralı, Tahir Tekinalp- Tüm.Bel.Sen. Şube Bşk, Eğitim Sen- Murat Balıkesir, İnşaat Müh. Odası Bşk-Serhat Kutuk, Gençlik ve Engelliler Derneği Bşk. Yavuz Aydoğdu, Yüksekova Halkın Sesi Gazetesi Ali Yiğit ve Hakkari Gazeteciler Cemiyeti…
Bizler yağmurlu, kıştan kalma bir günde Şemdinli’de toplantıdayken, ortak yaramız olan İNTİHARLARI tartışırken ve çözüm arayışındayken lise öğrencisi bir gencimizin daha intihara teşebbüs ettiği, yoğun bakıma alındığı haberi geldi. Bu bilgi notu toplantı salonumuza şimşek çakması gibi yüreklerimizi biraz daha yaraladı.
Üç saat süren toplantıda ilginç detaylar dikkat çekti. Birçok sebep konuşuldu. Telefon bağımlılığı, yalnızlaşma, aile içi sevgisizlik, duygusallık, özenti ve maddi. İnsanlar intihar ediyor, insanların canı yanıyor ve İnsan Hakları Derneği çalışmalarını hızlandırıyor. Başkan Sibel Çapraz’ın söylemleri de ilgimi çekti. Sibel Çapraz, “Kayıtlara geçmeyen intihar vakaları da var. İHD olarak komisyon oluşturarak aile ziyaretlerini yapmaktayız. Tanı konulmasa da artan şüphe ve birçok neden var. Resmi kamu kurumları ile sivil toplum kurumları arasında bir uçurum var. Bölgemizde cereyan eden böylesine önemli bir meselede hepimiz ortak çalışmalıyız” dedi.
Hakkari Sivil Toplum Platformu bana göre alkışı hak eden bir örnek çalışma yürütüyor. Devlet bu işi yapamaz, yetkililer duyarsız demiyor, bu ölümlerin durması ve son bulması için devlete katkı sunmak istiyor. Bu çalışmayı yürütürken siyaset de yapmıyor. Hepsi ayrı ayrı donanımlı, emekçi, memleket sevdası ile coşan isimler. Görevlerimiz ne olursa olsun ortak derdimiz Hakkari’dir.
Bu platformun aldığı karar ile ilimizdeki her sorun için birlikte ve duyarlı davranarak çözüm arayışları devam edecek. İlginç duyumlar da değerlendirildi fakat somut delil olmadığı için heyetin raporunda yer almadı.
Peki bundan sonra bu ekip nasıl bir yol haritası çizecek. Komisyon üyeleri ayrı ayrı ama birlikte hareket ederek çalışmalar ve araştırmalarını sürdürecekler. İkinci önemli toplantı Ekim ayı içerisinde Yüksekova ilçemizde gerçekleşecektir.
Böyle bir ekip, böyle bir çalışma, böyle bir emek geç kalınmış bir projedir. Tüm üye arkadaşlarımı tebrik ediyor ve gençleri yaşamdan kopartan İNTİHARLAR saçmalığına son vermek adına mücadelemize devam edeceğiz. Çalışmalarımız sona erdiğinde detayları hem resmi kurumlarla, hem de halkımızla paylaşacağız. Çünkü her canlı değerlidir, yaşam haktır, sevgi gerekliliktir…"
HAKAN TAŞ