Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınıp görevden el çektirilerek yerine kayyum atanmasına karşı başlatılan protesto eylemleri devam ediyor.

Bulvar Caddesi Atatürk anıtı önünde düzenlenen açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı ve DEM Parti Van milletvekili Pervin Buldan, DEM Parti Hakkari milletvekili Öznur Bartın, Türk Tabipler Birliği (TTB) Van ve Hakkari, Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Diyarbakır, Mardin, Van, Siirt, Hakkari Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Van, Şırnak, Hakkari, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari şube üyelerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Eylemde ilk olarak, belediye meclis üyesi Necip Coşkun kayyımın yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin cevaplaması üzerine şu soruları yöneltti; “

1-Hakkari merkezinin kalbine bir hançer gibi saplanan ve imar planında yeşil alan olarak görünen eski öğretmen evinin bahçesinin arsasını hangi gerekçe ile hangi yandaşa, 3194 imar kanunun hangi maddesine göre ruhsatlandırıldığını halkımızın iradesi olarak Hakkâri halkı adına soruyoruz?

2- Hakkari merkez Sümbül mahallesinde bulunan Belediye arsası 352/2 ve 352/3 no’lu ada ve parsellerin başka kurumlara 25 yıl boyunca “bedelsiz” olarak hangi gerekçe ve ne karşılığında verdiğinizi, amaç, halkın belediyesini mülkiyetsiz bırakmak mı?”

Ardından konuşan TTB Merkez Konsey Üyesi Mehmet Şerif Demir, Emek ve Meslek örgütleri olarak baskıcı, dayatmacı, halkın emeğine karşı yapılan kayyım atmasına karşı ses çıkarmak için Hakkari'ye dayanışmak için geldiklerini belirterek, “Demokratik bir ülkede yaşadığımızı söylüyorsak, halkın iradesine karşı uygulanan kayyımlara karşı durmak gerekiyor. Toplumun özgür olmadığı sürece kendi iradesini kendi seçtikleriyle birlikte yönetmediği sürece sağlıklı bir toplum yaratmayacağını düşünüyoruz. Dün de, bugün ve yarın da kayyımlara karşı olacağız” ifadelerini kullandı.

Ülkenin mimar ve mühendisleri olarak kayyım uygulamalarını kınadıklarını belirten TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “kayyım uygulamaları Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke olarak düşmüştür. Bu uygulamanın sahipleri ne demokrasi, ne halka nede halk iradesiyle bağdaşıklığı kalmamıştır. Kayyım olarak atanan vali derhal görevden alınmalı, belediyesi meclis üyelerinin seçtiği Viyan Tekçe göreve gelmelidir.” şeklinde konuştu.

HDP Eski Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 3 dönemdir olduğu gibi kayyımın halka vereceği hiçbir hizmeti olmadığını söyleyerek, “Kayyım asla bir hukuki karar değil de siyasi bir karar olduğunu ve bu kararın Ankara’dan saraydan alındığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu ülkeyi yönetenlerin siyasi iradenin kararıyla, Colemêrg halkının iradesinin gasp edildiğini iyi biliyoruz. 3 Haziran’dan beridir insanlar ve heyetler Colemêrg’e akın etti. Buraya gelen tüm halklar, heyetler ve insanlar kayyımı istemediklerini buna karşı olduklarını gösterdiler. Ama bu ülkeyi yönetenlerin kılı bile kıpırdamadı.

Erzurum’un Tatos (Tekman) ilçesi ve Yüksekova ilçe belediye meclis üyeleri, yürüyüş nedeniyle ara verilen nöbet eylemini 7’inci gününden devraldı.

A1Ae9B2C C7Ac 42A1 8F31 504D4849049C

Muhabir: MEHMET ÖZKAN / YÜKSEKOVAHALKINSESİ